CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Kínában felütötte a fejét a pestis, mert mormotahúst ettek: megint nem bírnak magukkal?!

Egy teljes város lezárását fontolgatják, már elrendelték a készültséget.

Négyes skálán hármas fokozatú riasztást rendeltek el a kínai Bayannurban, miután egy férfinél bubópestist diagnosztizáltak

– írja a kínai állami médiára hivatkozva a CNN.

Hirdetés

Korábban a szomszédos Mongóliából jelentettek hasonló eseteket:

Bajan-Ölgij tartományban egy tinédzser fiút diagnosztizáltak bubópestissel, míg Hovd tartományban egy testvérpár fekszik kórházban pestises tünetekkel.

Bayannurban, Belső-Mongólia kínai fennhatóságához tartozó városban szintén diagnosztizáltak egy beteget, egy helyi pásztort, állapota jelenleg stabil.

A városvezetés azonnal elrendelte a harmadfokú riasztást év végéig, arra szólították fel a lakosságot, hogy minimalizálják a személyes kontaktust…

Mindenek felett pedig hanyagolják a vadászatot és a kontaktust azokkal az állatokkal, amelyek terjeszthetik a kórt.

A mongol betegekben ugyanis az a közös, hogy az orvosok tudomása szerint mormotahúst fogyasztottak, a pestist pedig köztudottan közép-ázsiai rágcsálók bolhái terjesztik.

A betegség által érintett kínai tartományban ennek következtében be is tiltották a mormotahús fogyasztását, és arra is felszólították a lakosságot, hogy amennyiben beteg vagy elpusztult mormotát látnak, jelentsék a hatóságoknak.

Tavaly egyébként Mongóliában már volt két pestises eset: egy házaspár hunyt el tüdőpestis következtében, miután nyers mormotamájat ettek.

A helyi hagyományok szerint ugyanis erősíti az immunrendszert.

Hirdetés

A bubópestis a 14. századi nagy pestisjárvány alatt tizedelte a világ népességét a tüdőpestissel és vérpestissel együtt.

A fekete halálnak nevezett betegség világszerte nagyjából 200 millió áldozatot szedett, és Európa populációjának kb. 60 százalékát semmisítette meg.

Kórokozója egy baktérium, amely jellemzően a közép-ázsiai rágcsálók bolháiban tenyészik.

A lázrohamokkal, köhögéssel és hasmenéssel járó betegség jellemző tünete a nyirokcsomók megduzzadása, valamint a bőrön kialakuló gennyes sebek.

A bubópestis antibiotikummal ma már gyógyítható, ám kulcsfontosságú, hogy a betegséget hamar diagnosztizálják és kezeljék.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.