CímlapsztorikTudomány

Kínától Brazíliáig vannak már jelen a “végzet kövei” és az emberiség végét jelenthetik…

Ezt bezzeg nem mutatja a NatGeo?!

Újfajta anyag, a “Végzet kövei” jelennek meg világszerte?

Míg egy korábban detektált brazil esetben egy tengeri sziget partján kirakódott műanyagról volt szó, ez esetben egy édes vizű patak köveire tapadó plasztikot elemeztek, és most a műanyag, valamint a kőzet közti kémiai kötéseket is azonosították.

A Environmental Science and Technology folyóirat tanulmányban vizsgált műanyagok ez esetben nagy árvíz során jutottak a kőzetekre, és alakult ki köztük a visszafordíthatatlannak bizonyuló kapcsolat.

Hirdetés

Kis sűrűségű polietilén (LDPE), valamint polipropilén (PP) fólia alkotta a kapcsolat műanyag részét, kvarcban bővelkedő ásvány a kőzetet.

Ezeket az érintett műanyagfóliákat például a nejlonzacskók, vagy a mezőgazdaságban a növények takarására használt fóliák alapanyagaként ismerhetjük, a Nature beszámolója szerint.

Új, soha nem látott kémiai kötések

A kutatók spektroszkópos vizsgálatot végeztek el a plasztikkal telített köveken, amelynek során kiderült, hogy a polietilén anyagú fólia felületén lévő szénatomok és a sziklában lévő szilícium, oxigén közreműködésével kémiailag kapcsolódtak.

A kutatók szerint e kötések kiépülését a napfény ultraibolya sugárzása segíthette, esetleg a plasztik köveken élő mikrobák sokaságának anyagcsere-aktivitása is közrejátszott.

A “Végzet kövei” megölhetik az életet a Földön

A fenti vizsgálatok mellett azt is tesztelték, hogy a folyóvízi környezetben miként és mennyi mikroműanyag jön létre, leutánozva a folyón rendszeresen végigfutó áradások hatásait.

A mérések szerint ez nagyságrendekkel nagyobb léptékű volt, mint a hasonló, tengeri környezetet és a szeméttelepek körülményeit utánzó kísérletekben.

Vagyis mérgezőbbek ezek a kövek, mint egy durvább szeméttelep.

Aggasztó továbbá az, hogy világszerte számos helyen kezdtek el megjelenni a “végzet kövei”.

Az egész földi élővilág veszélyben lehet.

Hirdetés

A szennyezése ezeknek a köveknek drámai.

Már a puszta megjelenésük is azt jelzi, hogy a természetet és az egész bolygó elárasztotta a műanyag, a belőlük bomló mikroműanyagok pedig mindent szétszennyeznek és elpusztítanak.

Egyes sejtések szerint már valamennyi élőlényben és növényben benne vannak, és ez magyarázhatja a rákos megbetegedések kiugró arányát az utóbbi évekről.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy 5-10 éven belül olyan mértékű lesz a szennyezés, hogy a Földön létező életfenntartó rendszerek végleg megbomlanak.

Ennek a láncolatnak a végén pedig ott van maga az ember is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!