CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Kipusztulóban van az Amazonas teljes élővilága 1 milliárd élőlény halálát nézzük végig…

A tömeges kihalás nemhogy elkezdődött, hamarosan berúgja ránk az ajtót…

Ha az Amazonas megsemmisül, onnantól 4 éve van hátra az emberiségnek…

Nincs jó állapotban az Amazonas medence. Sajnos az erdőtüzek lassan odáig fajulnak, hogy az esőerdő nem elnyeli, hanem inkább kibocsátja a szén-dioxidot, vagyis átbillen a mérleg nyelve.

Hirdetés

És a probléma nem csak az esőerdőt érinti, hanem Pantanalt is, a világ leghatalmasabb mocsaras területét.

Emellett a fakitermelés és a folyamatos erdőirtás olyan mértékűvé vált, hogyha ebben az ütemben folyik majd tovább, akkor 3-4 év múlva teljesen elpusztulhat az Amazonas élővilága, a benne lévő közel 1 milliárd élőlénnyel.

A világ legnagyobb, jelenleg is tartó hatodik kihalási hulláma az emberiséget kipusztítani képes katasztrófához vezethet…

Lássuk a makacs és ijesztő számokat:

A tüzek döntő többsége nagy valószínűséggel gyújtogatás következménye, melyet a helyi gazdák okoznak, hogy területhez jussanak.

Ez számszerűsítve 2020-ban az Amazonas esőerdejeinek 60%-át birtokló Brazília területén 103 000 regisztrált tüzet jelen.

Ez pedig 16%-os növekedés 2019-hez képest.

A Pantanal területeit érintő 2020-as 22 000 regisztrált tűzeset pedig a 2019-es évhez képest már 120%-os emelkedést jelent.

A gazdák azonban ezzel rövidtávú előnyökhöz jutnak, hosszú távon csak vesztenek vele…

Hirdetés

A veszteségük azonban nem csak az övék, hanem mindannyiunké. Nem is csak a klímaváltozásra gyakorolt hatásokról van szó, hanem olyan élőhelyek eltűnéséről, melyek pótolhatatlanok,

Szakértők ezért megkongatták a vészharangot: szerintük az Amazonas érintetlen erdőinek kipusztítása után alig 4 éve lehet hátra az emberiségnek, míg szembe kell néznie azzal, amit okozott:

Globális éhínséggel, a termőterületek sterilizációjával, az állatvilág 90%-ának kihalásával.

Nem lesznek például méhek, sem más rovarok, így a beporzás lehetetlenné válik, ami valósággal kártyavárként omlasztja majd össze a táplálékláncot…

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.