CímlapsztorikÉrdekes világ

Kiszivárgott: ezt videót vetítik le minden tévében, amikor vége lesz a világnak – videó

Az 1980-as és 1990-es években kezdtek keringeni először a pletykák egy bizonyos videóról, amit a CNN milliárdos alapítója, Ted Turner készíttetett…

Akkor lesz vége mindennek, amikor ez a felvétel és ez a bizonyos dal csendül fel a tévébe.

Az 1980-as és 1990-es években kezdtek keringeni először a pletykák egy bizonyos videóról, amit a CNN milliárdos alapítója, Ted Turner készíttetett, amelyet célja szerint a nukleáris holokauszt esetén sugároznának (akkor még bőven a hidegháború idején jártunk, és az atomcsapás lehetősége nem tűnt elrugaszkodottnak).

Hirdetés

Bár eleinte csak legendának tűnt a dolog, néhány évvel ezelőtt a csatorna korábbi gyakornoka, Mike Ballaban kiszivárogtatta a CNN utolsó adására készült videót a Gawker Media Jalopnik blogján.

Ballaban a Guardiannek elmondta, hogy először egy professzortól hallott a videóról, aki kapcsolatban állt a csatornával.

A videó létezése már 2009-ben már ismert volt a CNN-nél, bár így is némi erőfeszítést igényelt a felkutatása.

„Ez egyike azoknak a dolgoknak, amelyeket csak akkor keresünk, ha nagyon unatkozunk, vagy ha sok időnk van” – mondta el a lapnak.

A CNN 1980. június 1-jei indulása előtt Turner hírhedten azt mondta: „Június 1-jén adásba megyünk, és a világ végéig adásban maradunk.

Amikor eljön az idő, tudósítunk róla, eljátsszuk a Nearer My God to Thee-t, és kijelentkezünk.” Nagyjából pont erről is szól a videó.

A mindössze egy perces felvételen egy alakzatban álló katonazenekar zenél a Turner médiabirodalomnak otthont adó kúria előtt.

Íme:

Az egyik katona felemeli a zászlót jobbra, mire a zenészek felemelik a hangszereiket, és elkezdik játszani a Nearer My God to Thee-t, ami a túlélők szerint az utolsó dal volt, amit a zenekar játszott a Titanicon.

Hirdetés

A zenészek ezután vigyázzba állnak, összecsendítik a hangszereiket, és a videó elsötétül.

A New Yorker 1988-ban tudta igazolni, hogy a világvége-videó valódi, miután riportot készítettek Turnerrel.

Turner a cikk írójának elmondta, hogy a videóról szóló pletykák igazak, majd azt megmutatta neki georgiai irodájában, miután beszédet tartott arról, hogy „ha nem pusztulunk ki a bolygó természeti erőforrásainak kimerítésével, akkor atomháborúval pusztítjuk el magunkat.”

Ezután becsúsztatta azt a bizonyos kazettát a videomagnóba.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.