Tudomány

Kongatják a vészharangot a pécsi virológusok: már csak 4-5 hete van az országnak…?

Sajnos a kép árnyaltabb és jóval összetettebb, ráadásul egyáltalán nem kecsegtet jó kimenetellel…

Itt van a nyakunkon a járvány, tömegével jönnek az új fertőzöttek, és a megbetegedés már a családok között terjed, a kisebb városokban is.

A vírus valamennyi településen felütötte a fejét, és minden megyében jelen van.

Hirdetés

A hazai szakemberek pedig azt mondják, hogy itt az ideje megkongatnia vészharangot, mert úgy járhatunk, mint Amerikában egyes vidékek.

Floridában például szintén eleinte a fiatalok körében terjedt a vírus, aztán berobbant, mert a fiatal korosztályt nem tudták elkülöníteni az idősebbektől.

Vagyis nem kizárt, hogy megugrik a halálozások száma hazánkban is….

Emelkedni fog a kórházi kezelésre szorulók, majd a halálos áldozatok száma. A téli időszak pedig további veszélyeket hoz.

A mostani járványszakasz során a fertőzések többsége láthatóan a fiatal korosztályt érinti, emiatt a forgatókönyv – legalábbis a kórházi kezelések tekintetében – kedvezőnek tűnhet. Sajnos a kép árnyaltabb és jóval összetettebb, ráadásul egyáltalán nem kecsegtet jó kimenetellel

– írja a Virológia Pécs Facebook-oldal.

A pécsi egyetem kutatói arra hívják fel a figyelmet, hogy árulkodó lehet a floridai példa, ahol ez már megtörtént.

A vírus kifejezetten jól terjed zárt, rosszul szellőző helyeken, és az emberek a hidegebb hónapokban több időt töltenek a zárt terekben, gyengül az általános immunállapot.

Éppen ezért a jelenleg cirkuláló emberi koronavírusok majdnem mindegyike szezonalitást mutat, emiatt a kutatók már kongatják a vészharangot.

Hirdetés

Eddigi tapasztalatok alapján ez csupán a kezdet, és a következő szakaszban a fertőzési láncolatok terjedésével a fertőzések nagyobb számban érinthetik az idős korosztályt is. Kifejezetten fontos tehát most odafigyelni rájuk.

A kórházi kezelések száma ezért várhatóan nőni fog (4-5 hét csúszásban), ezt követően 2-4 héttel pedig a halálozási mutatók is.

Az eddigi tapasztalatok alapján ez csupán a kezdet, és a következő szakaszban a fertőzési láncolatok terjedésével a fertőzések nagyobb számban érinthetik az idős korosztályt is.

Kifejezetten fontos tehát most odafigyelni rájuk.

A kórházi kezelések száma ezért várhatóan nőni fog (4-5 hét csúszásban), ezt követően 2-4 héttel pedig a halálozási mutatók is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.