Címlapsztorik

Kormánybejelentés: HOLNAP jönnek az új lazítások – itt vannak a részletek Gulyás Gergelytől

Bejelentés a lazításokról és a szükséges dokumentumokról, vakcinaigazolványokról, mikortól jöhetnek a nagy lakodalmak, és milyen esetben lesz büntethető a védettségi igazolvánnyal való visszaélés!

Az oltásnak köszönhetően kezdhetjük meg az újranyitást, a 4 millió oltott már holnap meglehet, a tegnap esti adat szerint 3 millió 870 ezer oltott volt. Ezután felsorolta a 4 millió beoltott után életbe lépő legfontosabb lazításokat.

Ez pedig: tömött terasz mehet, étterem mehet vakcinaigazolvánnyal, nagy házibuli tilos!

Hirdetés

Az új szabályok szerint a kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.

Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.

Akiknek védettségi igazolványuk van, este 11 óráig a vendéglátóhelyek belső tereiben is tartózkodhatnak, szállodába is mehetnek, amely helyekre a gyermekeiket is magukkal vihetik.

A novemberben bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.

Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.

A védettek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják. A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

A büntetőtörvénykönyvbe bekerül egy módosítás a közikorat hamisításhoz, ami a védettségi igazolvány hamisítása miatt szükséges. Az üzemeltetők felelősségét is szigorúan ellenőrzik majd, súlyos pénzbírságokkal – közölte Gulyás.

Lakodalmak 5 millió főtől

A családi összejövetelekre egyelőre maradnak a novembertől érvényes szabályok, de Gulyás elmondta, hogy ötmillió oltott után feloldhatják a lakodalmakra vonatkozó tilalmat, számítása szerint ezt a számot május harmadik hetére elérhetjük.

Hirdetés

Gulyás Gergely bejelentette, hogy felhatalmazást adtak Szijjártó Péter külügyminiszternek kétoldalú megállapodások megkötésére a vakcinaigazolványok elismeréséről.

Ezek kölcsönösek lesznek, tehát amelyik országgal sikerül egyezségre jutni, Magyarországról szabadon lehet oda utazni a védetteknek, és onnan is hazánkba. Szijjártó ma erről külön bejelentést tehet, ahol részletesebben tájékoztat majd.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.