CímlapsztorikÉrdekes világ

Közmunkások és egy óvónő dolgozik egyes óvodákban, annyira durva a helyzet!

Ennek az az eredménye hogy az óvodák egyre növekvő részében kizárólag gyerekfelügyelet tudnak biztosítani – mondta a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke.

Már most van olyan óvoda, ahol a szükséges hat óvónő helyett közmunkások dolgoznak, az intézmények egyre növekvő részében kizárólag gyerekfelügyelet valósul meg

– erről beszélt Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke az rtl.hu-nak adott interjújában.

Hirdetés

A lap annak kapcsán kérdezte a szakembert, hogy 2006 óta nem vettek fel olyan kevés embert óvodapedagógus képzésre, mint idén. Fábián válaszában kifejtette:

fFigyelembe véve, hogy minden évben óvodapedagógusok tömegei mennek nyugdíjba, illetve hogy a képzés alatt, majd a pályán eltöltött első években rengetegen morzsolódnak le,

félő hogy a rendszer rövid időn belül össze fog dőlni.

„A kezdő óvodapedagógusi bér jelenleg bruttó 210.000 forint körül van, a már elfogadott jövő évi költségvetésbe pedig ezúttal sem került be a pedagógusok bérének rendezése.

A kényszerű és nagyon gyakori helyettesítést sem fizetik ki, miközben a pályakezdő fiatal felnőttek szeretnének egzisztenciát teremteni, családot alapítani”

– mondta Fábián Katalin, aki szerint ilyen összegért, méltatlan feltételek mellett „természetes, hogy senki nem akar dolgozni vagy ezekért a kilátásokért évekig tanulni”.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke az interjúban felidézte Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnökének korábbi kijelentését, miszerint ha kormány nem lép, hamarosan elérkezünk oda, hogy egyes iskolákban közmunkásokat küldenek majd be gyerekfelügyeletre.

Fábián szerint az óvodában ez már nem csak rémisztő jövőkép, hanem a mindennapok valósága.

„A legnehezebb helyzetekben a baranyai, borsodi, szabolcsi hátrányos helyzetű kistelepülések vannak, tudok olyan háromcsoportos óvodáról, ahol a szükséges hat óvónő helyett egy dolgozik, kollégái pedig egytől egyig közmunkások”

Hirdetés

– mondta az elnök, aki azt is hozzátette, hogy egy szakképzetlen kolléga nem vesz, nem is vehet részt a nevelőmunkában, mert ezt a jogszabály nem is teszi lehetővé.

„De míg elsőre valamennyire megnyugtató lehet a tudat, hogy szakképzetlen munkaerő nem vezethet például foglakozást, ennek a valóságban az az eredménye, hogy az óvodák egyre növekvő részében kizárólag gyerekfelügyelet valósul meg.

Bennünk viszont az merül fel, hogy pedagógiai hozzáértésen alapuló foglalkozások nélkül mi is lesz a gyerekek iskolaérettségével?”

Fábián szerint a problémák megoldásához ma már többirányú cselekvés kellene.

Az egyik legfontosabb az volna, hogy a döntésekbe vonják be azokat, akiket azok érintenek: legyen szakmai egyeztetés a pedagógusokkal, amikor róluk és a gyerekekről döntenek.

Az egyesület elnöke szerint nem halogatható tovább a bérrendezés sem.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.