Érdekes világTech-Kütyük

Különleges okosfa képes 275 hagyományos fát pótolni: igazi zöldenergiát termelhet a jövő városaiban

Ha a technológia világszerte elterjed, az jelentős mértékben befolyásolhatná a globális felmelegedést és a légszennyezettséget drámai ütemben csökkenthetné.

Hamarosan olyan dolgok és megoldások terjedhetnek el a bolygón, melyek a zéró kibocsátás jegyében születtek meg.

A Föld klímája ugyanis elkezdett megborulni, ez pedig magával vonja a különböző természeti katasztrófákat.

Hirdetés

Elég csak azt tudnunk, hogy az elmúlt 4 év zsinórban a legmelegebb 4 évünk volt a Föld történetében.

Most egy Londonban bemutatott okosfa lehet a bolygó nagy reménysége.

A fa kis helyet foglal, képes jelentősen javítani a levegő minőségét, mivel 275 darab hagyományos fa feladatát tudja ellátni.

Vagyis nagymérétkben kivonja a szén-dioxidot a légkörből, majd azt oxigénné alakítja, ezáltal tisztítja a városok légkörét.

Noha városi okosfáknak hívják ezeket a paneleket, valójában egyfajta moha tornyokról van szó.

A különféle mohatípusokkal megtöltött szerkezetek felszívják a szálló por részecskéit és a nitrogén-oxidokat, miközben egyidejűleg oxigént termelnek.

És hogy miért okosfa?

A városi fák saját öntöző- és energiarendszerrel is fel vannak szerelve, ami lehetővé teszik számukra, hogy bármilyen időjárási körülmények között működhessenek.

Sőt, adatgyűjtést is végeznek a környezetükről, amelyet az üzemeltetők felhasználhatnak további zöld megoldások adatokkal való ellátására.

Hirdetés

A városi fákat a Leytonstone metróállomás felszíni kijáratánál találhatjuk meg, (ahol egy pár lett kihelyezve), valamint a Leytonstone High Road és a Crownfield Road kereszteződésénél.

Mindkét hely szennyeződés-központnak számít a Waltham Forest környékén, tavaly nyáron innen klíma-vészhelyzetet is jelentettek.

Sokak szerint ezekben az okosfákban lehet a bolygó reménysége.

Ha a jövőben gyors ütemben elterjednének és helyet kapnának valamennyi világvárosban, akkor a Föld légkörének jelentős részét képesek lennének megtisztítani alig 10-15 év alatt.

Ez nem azt jelenti, hogy végleg megszűnne a klímaváltozás problémája, vagy a levegő szennyezés, de nagymértékben javíthatnánk a Föld és az emberiség helyzetén a szennyezés elleni harcban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.