CímlapsztorikTudomány

Lakható, vagy talán már lakott földönkívüli világra bukkantak a Naprendszerben

Óriási bejelentést tettek.

A bejeletés hatására a tudósok elmondták:

Jó eséllyel a galaxisban is gyakori lehet az életre alkalmas égitest. Azt nem tudni, hogy lakják is-e ezeket.

Hirdetés

Földönkívüli élet lehet a szomszédságunkban itt a Naprendszeren belül

Egy úttörő tanulmányban a tudósok rendkívül magas foszforszintet mutattak ki a Szaturnusz Enceladus holdjának az óceánpermetében.

Ez arra utal, hogy az Enceladus rendelkezik az általunk ismert élet fenntartásához szükséges összetevőkkel, ami ráadásul arra is utalhat, hogy más óceáni világok, így a Neptunusz Triton holdja vagy a Plútó is tartalmazhatnak foszfort.

Míg a foszfor jelenléte önmagában nem erősíti meg az idegen élet létezését, alátámasztja azt a hipotézist, hogy a lakható körülmények széles körben vannak jelen mind a Naprendszerünkön belül és azon kívül is.

Az Enceladus kis mérete ellenére (mindössze 500 km átmérőjű) egy teljes felszín alatti óceánt rejt a jeges héja alatt. A felszínén lévő gejzírek tengervíz-permetekkel törnek elő, amelyeket a NASA Cassini űrszondája képes volt elemezni a Szaturnusz körüli küldetése során.

Ezek a madártoll alakú kitörések (ehhez hasonló akad egyébként a Jupiter holdján, az Európán is) táplálják a Szaturnusz úgynevezett E-gyűrűjét.

Már most is lakott földönkívüli világok?

Ez a mostani felfedés túlmutat az Enceladuson, és egyben arra is utal, hogy a Naprendszer más külső égitestjeinek a felszín alatti óceánjaiban is magas lehet a foszfor mennyisége.

Így bár az Enceladus az első ismert földönkívüli világ tengeri foszfátokkal, de más égitestek, például a Jupiter Európa és Ganymedes holdjai is rendelkezhetnek lakható óceánokkal.

Egy oda küldött misszió és vizsgálatok dönthetnék el végleg a kérdést: vajon milyen szintű élet található ezen égitestek bármelyikén?

Ha ez megvalósul, az potenciálisan választ adhat arra a kérdésre, amely a tudósokat és a közvéleményt egyaránt érdekelheti: egyedül csak a Földön akad élet az univerzumban?

Hirdetés

Szenzációs bejelentések jöhetnek rövid időn belül

“Építhetnénk egy űrhajót a mai technológiával, és elküldhetnénk Enceladusra, hogy megválaszoljuk a kérdést: ez a lakható hely valóban lakott-e vagy sem?

Tehát a következő küldetés során nagy valószínűséggel választ kapunk erre a kérdésre.”

-jelentették be a tudósok.

Mindeközben tudományos berkekbe is arról beszélnek már egy ideje számtalan területen, hogy mindösszesen évekre lehetünk attól, hogy valódi földönkívüli életet fedezzünk fel.

Ez pedig egy újabb mérföldkő lesz az emberiség történetében.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!