CímlapsztorikÉrdekes világ

Lázadás tört ki Putyi ellen: Moszkva felé tart a Wagner zsoldoscsoport, amely elfoglalt egy orosz várost

Állítólag 25 ezren is lehetnek és folyamatosan csatlakoznak hozzájuk az orosz haderőből emberek, mindenféle ellenállás nélkül.

Lázadás törhetett ki Oroszországban, Putyin és a teljes orosz birodalom sorsa dőlhet el ezekben az órákban.

Oroszok kezdtek el háborúzni oroszokkal: a vég Putyin számára?

Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetője moszkvai idő szerint reggel 7 óra 30 perckor új üzenetet adott ki, amelyben közölte, hogy emberei behatoltak az oroszországi Rosztovba, és ellenőrzésük alatt tartják a repteret.

Hirdetés

A puccsveszély miatt számos orosz nagyvárosban páncélos járműveket és katonákat vezényeltek az utcákra.

Vagyis oroszok kezdtek el háborúzni oroszokkal.

Igazi polgárháborús hangulat alakult ki, melynek végét és eredményét most még senki megbecsülni sem tudja vagy akarja.

A mostani konfliktus azt követően tört ki, hogy Prigozsin pénteken olyan kijelentéseket tett, miszerint az orosz sereg megtámadta a Wagner-csoport ukrajnai állásait, és több katonája meghalt.

“Ez nem katonai puccs, hanem az igazságszolgáltatás menete.” – mondta a Wagner-vezér a Telegram-csatornájára feltöltött videójában.

A Wagner csoport folyamatosan menetel Moszkva felé, a város felkészül

Az állítólagos támadás után Prigozsin figyelmeztetett, hogy csapatai elindulnak egy „igazságmenetre”, hogy megbüntessék Szergej Sojgu védelmi minisztert.

Vlagyimir Putyin szóvivője az eset kapcsán azt közölte, hogy az orosz elnököt tájékoztatták Prigozsin Moszkvát fenyegető állításairól, és hogy „a szükséges intézkedések megtétele folyamatban van”.

Moszkva a közlések szerint terrorizmus elleni biztonsági intézkedéseket hozott, a Rosztov és Moszkva között található régiók sorra fújják le a nyilvános rendezvényeiket, Putyin pedig hamarosan beszédet mond a történtek kapcsán.

A hírek szerint a Rosztovot elfoglaló Prigozsin már a főváros felé tarthat fegyvereseivel, mintegy 25 ezer emberrel.

Hirdetés

Putyin uralmának vége jöhet?

Sőt mi több, érkeznek olyan hírek is, miszerint a Wagner-csoporthoz folyamatosan új emberek csatlakoznak az orosz hadsegerből is mindenféle ellenállás nélkül.

Értesülések szerint a Wagner katonai konvoja már félúton van Rosztovból Moszkva felé, már elhagyták Voronyezst. Egyetlen ellenőrzőpontnál sem merték feltartóztatni őket az M4-es autóúton.

Az orosz fővárosban minden nyilvános rendezvényt töröltek, a világ pedig Vlagyimir Putyin hamarosan kezdődő beszédére vár.

Sokan ugyanis úgy gondolják, hogyha nincs is nyíltan kimondva, de Putyin elleni puccs is lehet az egészből attól függően, hogy az orosz elnök hogyan reagál majd beszédében a történtekre.

Néhány dolgot Tarjányi Péter biztonságpolitikai elemző szerint látni kell:

“A Wagner csoport nyíltan fellázadt, és a két csoport – Prigozsin és a mögötte álló oligarchák illetve az orosz katonai vezetés – immár fegyveresen le akar számolni egymással.

Az esetleges siker esetén burkoltan Putyin felett, mellett egy új kontroll erő kialakítása a célok között lehet…

Álláspontom szerint Putyin élete nincs közvetlen veszélyben – magyarán hasznosabb életben hagyni a lázadás során – DE ne legyen kétséges, áttételesen Oroszország feletti irányítás megszerzése is a másodlagos célok és szándékok között szerepel a Wagner csoport oldaláról…”

-zárta gondolatait.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!