Tudomány

Lefotózták a Föld felé tartó üstököst: megindult a visszaszámlálás

Hamarosan történelmi eseménysor veszi kezdetét.

Egy olyan gigantikus üstökös tart a Föld felé, mely január végén elérheti a bolygónkat és ami az egész világot megváltoztathatja.

Soha többé nem lesz ugyanígy, ugyanis az üstököst legutoljára körülbelül 40 ezer évvel ezelőtt elődeink, a Neandervölgyiek láthatták.

Hirdetés

Vagyis kimondható:

Ami életünkben de újabb 40 ezer évig ismét nem fogja senki látni azt, amit január végén fogunk látni.

A 2022 márciusában felfedezett C/2022 E3 (ZTF) jelű égitest több tízezer év után jár ismét errefelé, jötte pedig még szabad szemmel is látható lesz az éjszakai égbolton.

„A jelenlegi számítások alapján az üstökös körülbelül 5 magnitúdó fényességű lesz a földközelsége időszakában.

Ez azt jelenti, hogy elméletileg szabad szemmel is lehetne látni, de valójában ez még annyira halvány, hogy a felkereséséhez mindenképp binokulárt kell használni.

A kométa 2023. január 15. – február 6. között cirkumpoláris lesz, vagyis annyira közel lesz az északi égi pólushoz, hogy mindig látható lesz, viszont érdemes holdmentes időszakot választani a megfigyeléséhez.

A földközelség után felgyorsul a halványodása, február végén már csak komolyabb távcsővel érdemes a nyomába eredni.

A még viszonylag fényes üstökös egyik leglátványosabb együttállása 2023. február 10-11-én várható, amikor látszólag a Mars „mellett” fog elhaladni”

– írja Facebook-posztjában Majzik Lionel.

Hirdetés

Majzik Lionel magyar asztrofotós, amatőrcsillagász és hobbifényképész csillagászati távcsövével még december 28-án meg is nézte a 2023-as év jelenleg legígéretesebb kométájának tartott üstököst, az erről készült fotóját pedig a nagy nyilvánosságnak is megmutatta az elmúlt napokban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.