Tudomány

Lemodellezték a teljes ősrobbanást: a tudósokat is meglepte, amire rábukkantak

Az egész ráadásul teljesen véletlenül történt…

Régóta rejtély, hogy pontosan mi is történt a világunk születésekor

Az univerzum keletkezésének ma elfogadott elmélete szerint az ősrobbanáskor az egyetlen extrém sűrű pontba tömörödő anyag egyszer csak kitört és szétfröccsent a világba, mint valami kozmikus vulkán, a világegyetem pedig azóta folyamatosan tágul.

Senki sem tudja ugyanakkor teljes hitelt érdemlően bebizonyítani, hogy ténylegesen így zajlott-e le a folyamat.

Hirdetés

Arról pedig halvány lila fogalmuk sincs a tudósoknak, hogy magát az ősrobbanást, mint folyamatot mi váltotta ki.

Lemodellezték a teljes ősrobbanást

Most azonban tudósok olyan áttörést értek el, egészen véletlenül, mely választ adhat arra, hogy pontosan mi is történt előtte.

Azaz milyen környezet és elemek együttes jelenléte hozta létre a kozmikus bummot.

Ez pedig lehet akár Isten egyfajta “ujjlenyomata is”, ha elfogadjuk azt, hogy valamilyen OKA volt annak, hogy a világunk megszületett, és nem csak a semmiből jött létre minden, a véletlenszerűségnek köszönhetően, céltalanul.

Az egyetem repüléstechnikai tanszékének adjunktusa, a kutatócsoport tagja elmondta, hogy a hiperszonikus sebességre alkalmas sugárhajtást vizsgálták, amikor egy érdekes mechanizmust fedeztek fel, amit amikor elkezdtek jobban megvizsgálni, rájöttek, ez az univerzum születését jelentő folyamat modellje.

A turbulenciát a kísérletben arra használták, hogy azzal a reakciók keveredését egészen addig a pontig fokozzák, ahol kialakultak a szupernovák, és felrobbantak a csillagok.

Később elmondták, hogy maga az Ősrobbanás folyamata is így nézhetett ki.

Beleláthatunk az Ősrobbanás előtti pillanatokba?

“Meghatároztuk azokat a kritikus kritériumokat, amelyek alapján megvalósul az energia a saját turbulenciájának öngenerálása, a spontán gyorsulása és a robbanásba való átállás”

– írta le a folyamatot Kareem Ahmed, az UCF Gépészeti és Repülési és Műszaki Tanszékének adjunktusa, a tanulmány egyik szerzője.

Hirdetés

Ez már elég közel áll ahhoz az áttöréshez is, melyre egyes kutatók oly régóta vágynak.

Mégpedig ahhoz, hogy egy nap majd lehetőségünk adódjon arra, hogy belelássunk az ősrobbanás előtti “pillanatokba”, noha ez nagyon paradoxnak hathat, hiszen sem tér sem pedig idő nem létezett az általános elképzelés szerint.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!