MisztikumMúltidéző

Leonardo da Vinci 1502-ben készített műholdas térképe tartja lázban a világot

Messze megelőzte a korát, de ennyire? Sokan mondják, hogy Leonardo da Vinci nem evilági, földönkívüli tudás birtokában lehetett. ki mit gondol?

Kevesen tudják, de Leonaro da Vincinek számos olyan találmánya és meglátása volt, ami évszázadokkal megelőzte a korát.

Többek között kerültek már elő jegyzetei közül repülőszerkezetek tervrajzai, megelőzve a Wright fivérek próbálkozásait, de repülő csészealjakra hasonlító dolgok, vagy tankok metszetei is köthetőek a nevéhez.

Hirdetés

A fizikai ismeretei és elméletei pedig szintén meghaladták a kort, melybe született.

Mindezek mellett hozzá köthető az első műholdas térkép is, mely évszázadokkal azelőtt készült, hogy fellőtték volna az első műholdakat a Föld körüli pályára.

Leonardo célja egy „ichnográfiai” térkép létrehozása volt, ahol minden felülnézetben jelenik, ami egyértelműbb ábrázolást biztosít.

A modern műholdakhoz való hozzáférés nélkül da Vinci a találékonyságára és legendás képzeletére hagyatkozott.

A fokok mérésére szolgáló korongos műszerrel és a tájolások rögzítésére szolgáló iránytűvel aprólékosan feltérképezte Imola utcáinak és falainak szögeit és távolságait.

Leonardo a távolságok gyalogos bejárásával vagy egy kilométer-számlálóhoz hasonló eszközzel állapította meg a szükséges mértéket.

Az így készült térkép a módszerének bizonyítéka, amely bemutatja az ebben rejlő lehetőségeket, jelenti az Ancient Origins.

Bár da Vinci Imola-térképének megvoltak a maga hibái és művészi díszítései, mégis kulcsfontosságú átmenetet jelentett a mítoszokkal és érzékelésekkel átszőtt térképektől a pontos információközlésre összpontosító térképek felé.

Leonardo da Vinci innovatív megközelítése megalapozta a térképkészítők következő generációinak munkáját, és előkészítette az utat a ma használt részletes és pontos műholdas térképek számára.

Hirdetés

Végső soron tehát egy kis túlzással neki is köszönhetjük a mai modern műholdas felvételeket is, legalábbis részben.

Sokan úgy gondolják, hogy da Vinci nem saját kútfőből merítette ezt a zsenialitást, és egyszerűen csak egy magasabb szintű, földönkívüli vagy nem evilági tudás birtokában volt.

Tény, hogy maga da Vinci személye a mai napig homályba vész és viszonylag keveset tudni róla a műveihez, alkotásaihoz képest.

A szkeptikusok szerint egy különleges képességgel megáldott, hihetetlenül nagy tudású figura volt, mely évszázadonként csak egyszer születik le a Földre.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!