Címlapsztorik

Lezuhant a román légierő egy vadászgépe és a keresésére küldött helikopter is: ez már háború?

A helikopter roncsait már megtalálták, a fedélzeten lévő katonák egyike sem élte túl a balesetet.

A vadászgépet még keresik.

Lezuhant szerda este a román légierő egy MiG-21 Lancer típusú vadászgépe a Fekete-tenger partvidékén, Konstanca megyében, nem sokkal később pedig a keresésére küldött IAR 330 Puma helikopter is lezuhant, és a fedélzetén lévő öt katona meghalt.

Hirdetés

Azonnal felmerültek különféle pleytkák arról, hogy akár a háborúhoz is köze lehet a dolognak, és talán az oroszok avatkozhattak be.

Ha valóban így lenne, az súlyos háborús bűncselekménynek számítana, és azzal kezdetét venné a harmadik világháború.

A román védelmi minisztérium (MAPN) közlése szerint a Mihail Kogalniceanu légi támaszpontról helyi idő szerint 19 óra 50 perckor felszállt vadászrepülőgép nem sokkal 20 óra után tűnt el a radarról, és feltételezhetően lezuhant.

A bázisról a román légierő IAR 330 Puma helikoptere indult az esetlegesen katapultált pilóta keresésére, fedélzetén öt katonával.

A helikopter 20 óra 44 perckor tűnt el a radar képernyőjéről miután a pilóta azt jelentette, hogy az időjárási viszonyok kedvezőtlenek, és parancsot kapott, hogy térjen vissza a támaszpontra.

Constantin Spinu, a MAPN szóvivője később közölte: megtalálták a lezuhant helikopter roncsait 11 kilométernyire a Kogalniceanu támaszponttól.

A szóvivő megerősítette, hogy a fedélzeten lévő katonák egyike sem élte túl a balesetet.

A vadászrepülő roncsainak és pilótájának felkutatására földi keresőegységek indultak. A roncsokat két óra elmúltával megtalálták, de a pilóta sorsáról szerdán éjfélig nem érkezett jelentés.

A hírtelevíziók által megszólaltatott szemtanúk szerint havazás és ónos eső volt a térségben.

Hirdetés

Az Agerpres hírügynökség szerda este azt jelentette, hogy Konstanca megyében két megyei utat lezártak a forgalom elől, mivel a havazás és erős szél miatt nem lehetett az út jegesedését meggátolni.

Vasile Dincu védelmi miniszter az egyik hírtelevíziónak nyilatkozva kizárta azt a lehetőséget, hogy – a szomszédos Ukrajnában zajló háborúval összefüggésben – találat érte volna a román vadászgépet.

Leszögezte: a légtér megfigyelése folyamatos, semmi sem marad észrevétlen.

Amíg nincs semmi ilyesmire utaló bizonyíték, a MiG 21-es lezuhanását balesetnek tekintik.

Dincu megjegyezte: többször megtörtént már, hogy a MiG-ek műszaki problémák miatt lezuhantak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.