CímlapsztorikEgészségünkTech-KütyükTudomány

Magyar PCR-teszt 10 perc alatt szűri ki az omikront: világszenzáció lehet

Gratulálunk!

Az egész világon elterjeszthetik. A szokásos tesztidő tíz százaléka alatt képes kimutatni több mint 1,2 millió koronavírus-mutáns 99 százalékát, így az omikron-variánst!

A Sars-Cov-2 kimutatására szolgáló, könnyen használható, izotermikus polimeráz láncreakció (iPCR) tesztet fejlesztett ki a Femtonics

Hirdetés

– tudta meg a Portfolio a társaságtól. Tájékoztatásuk szerint 6-10 perces eredményeket biztosít a szokásos laboratóriumi eszközökkel, miközben közel 100%-os specificitást és megbízhatóságot biztosít, amely szinte minden SARS-CoV2 vírusmutánsra kiterjed.

A mintavétel menete hasonló a normál PCR-tesztekhez (orr vagy szájgarat üregből vett minta).

A magyar tulajdonú és alapítású cég kémiai osztályának vezetője, Mucsi Zoltán azt is elárulta, hogy a WHO által a legutóbb aggasztónak nevezett omikron variánst is képes a – CE és ISO 13485 tanúsítványokkal ellátott – szett kimutatni.

A reakció lefutási ideje kevesebb mint 10%-a a qPCR teszteknek, és gyorsabb a piacon kapható azonos elven működő teszteknél is.

Specificitása felülmúlja a klasszikus PCR-alapú tesztekét, és ami igazi előnye, hogy minden új, és jövőben megjelenő vírustörzsre is kiterjeszthető és gyorsan adaptálható bármely más bakteriális vagy virális fertőzés esetén

– tette hozzá a kutató, aki szerint ultra-gyors, rendkívül érzékeny és költségkímélő, és soha nem látott jelentős előnyt biztosít.

A multidiszciplináris csapatunk által kidolgozott új eljárás az orvostudomány más területein is forradalmasíthatja a labordiagnosztikát a jövőben.

További előnye a módszernek, hogy nincs szükség hosszú (20 perc) előinkubációra, amíg a vírus RNS genomjának DNS szálra történő átírása maradéktalanul megtörténik, mert LAMP reagensben jelen lévő reverz transzkriptáz a Bst polimerázzal párhuzamosan képes működni, vagyis gyakorlatilag azonnal elkezdődik az átírt DNS szakaszok felsokszorozása, szintén ugyanezen a hőmérsékleten.

A magyar kutatóknak olyan reagenst sikerült előállítaniuk, amely segítségével kevesebb mint 7 perc alatt képesek az izolált virális RNS genom kimutatására, megfelelő fluoreszcens interkaláló festék jelenlétében.

Hirdetés

Összehasonlításképpen:

A leggyorsabb qPCR alapú reagensek is kb. 60 percet követően képesek csupán eredményt adni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.