CímlapsztorikTudomány

Magyar tudós vészjósló figyelmeztetése: a Föld megtelt, megszálltuk és tönkretettük

A legnagyobb kihalási hullám folyik a szemünk láttára, okozója pedig az ember.

A fajok kipusztulása mára súlyos méreteket öltött, a természetvédelem legfőbb törekvése a „mindent megóvni” helyett már csak annyi lehet, hogy igyekszik a legkisebb rossz felé terelni az eseményeket – és már ez is egyre kevésbé tűnik kivitelezhetőnek. Kemény, de tényszerű szavak:

„Az emberiség az okozója, és a ma élő generációk egyben szemtanúi is a földtörténet hatodik nagy kihalási hullámának, ami minden eddiginél súlyosabbnak tűnik.”

Hirdetés

Ezt Jordán Ferenc kutató mondja illetve vallja.

Figyelmeztetésére az egész világnak hallgatnia kellene, de jelen helyzetben még magát David Attenborough természetfilmes “mágus” vészjósló üzeneteit is csak meghallgatják, majd minden zajlik ugyanúgy tovább, a maga Földet kipusztító, kapitalista módján.

Szerinte ma olyan kulcsfajok állnak a kihalás szélén, vagy már hiányoznak is a természetből, melyek “összefogják” a Föld nagy életfenntartó rendszereit.

Magyarán szólva a hiányuk teljes összeomlást hozhat a bolygónkra nézve.

Ezek közül ha egy is kipusztul, eltűnik a Földről, az súlyos következményekkel járhat, és gyorsíthat a jelenleg már régóta zajló hatodik tömeges kihalási folyamaton.

Szerinte a jövő nagyon sötét az emberiség számára.

A hatodik tömeges kihalás már zajlik és aligha lehet visszafordítani.

A kármentés maradhat lassan csak.

A nagyon rossz és a borzalmasan rossz forgatókönyvek közül kell választani.

Hirdetés

Jordán Ferenc egyetért azzal, hogy a hatodik nagy kihalási hullám okozói és szemtanúi vagyunk, és valószínűleg ez a legnagyobb, ami valaha volt.

A klímaváltozás és a biológiai sokféleség pusztulásának hatásai összeadódnak, egyszerre támadjuk számtalan irányból a természetet. Olyan mértékben avatkozunk bele a fizikai, kémiai és biológiai folyamatokba, amivel az egész bioszféra működését átírjuk.

Egészen elképesztően korlátolt tudással egészen elképesztően nagy hatásokat váltunk ki.

Amit az ember csinál a Földdel, az pontosan olyan, mintha egy csecsemőt leültetnénk a számítógép elé: hogy értelmes szöveget gépeljen, annak nem sok esélye van

– mesélte a 24.hu-nak.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.