Érdekes világTudomány

Magyar tudósnő kongatta meg a vészharangot: Magyarországnak fel kell készülnie a katasztrófára

A városokban megfőnek majd az emberek, máshol villámárvizek pusztítanak majd – elmondta mit fog okoznia a klímaváltozás Magyarországon!

Ürge-Vorsatz Diána szerint hazánknak fel kell készülnie a következő nagy fenyegetésre, ami egyúttal az egész emberi civilizációt fenyegeti és próbára fogja tenni.

Ez pedig nem más, mint a globális éghajlatváltozás.

Hirdetés

A „Mi fog történni Magyarországgal?” kérdésre a kutató azt felelte, összességében lehet, hogy nem lesz több csapadék a Kárpát-medencében, de egyre szélsőségesebb áradásokat lehet majd megfigyelni.

Ráadásul előbb vagy utóbb a Horvátországban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában vagy a napokban Görögországban pusztító erdőtüzek hazánkban is felcsapnak.

A szélsőséges időjárási viszonyok a városlakókat egyébként jobban érintik, hiszen ha mindent lebetonozunk, megváltoztatjuk a helyi éghajlatot, ami felerősíti a viharok erejét is.

Egyúttal azt régóta tudni lehet, hogy a városokban akár több fokkal melegebb van a rengeteg beton és fémfelület miatt.

Így a városlakók “kis poklokba” zárva kell majd hogy átvészeljék a hőhullámokat az enyhébbnek ígérkező vízpartokkal szemben például.

Ürge-Vorsatz megszívlelendő javaslatot tett az átlagembereknek, amikor azt kérdezték tőle, mit tehetnek a jelenlegi helyzetben.

Azt, hogy minél több információt szereznek be.

Ha megértjük, hogy mi történt akár most nyáron a természettel a világban, akkor könnyebben képesek leszünk elfogadni azokat az intézkedéseket, amelyek meghozásától most még a politikusok is félnek, hiszen az eredmények nem láthatók majd éveken belül.

Mindenkinek meg kell értenie, hogy tényleg nagyon rossz a helyzet, és támogatnia kell a döntéshozókat, hogy megtegyék a szükséges lépéseket.

Hirdetés

Hogy mire gondolt pontosan a kutató?

Arra, hogy az emberiség felső tíz százaléka több mint tucatszor akkora ühg-kibocsátással él, mint a szegényebb réteg.

Amiből például engedhetne, az a nyári légkondicionálás.

Minél több fát kell ültetni, leárnyékolni a földet, amennyire csak lehet.

Minél többször kéne használni a tömegközlekedést, gyalogolni, biciklizni, minél többször kommunikálni digitálisan az utazás helyett. Ha kevesebb húst fogyasztunk, azzal is hozzájárulunk a bolygó védelméhez.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!