CímlapsztorikÉrdekes világ

Megdöbbentő elmélet az idegenekről és a feketelyukakról: ez feje tetejére állíthat mindenta

Ha igazuk van a tudósoknak, akkor rég nem vagyunk egyedül, és figyelnek minket.

Egy közelmúltban megjelent tanulmány alapján az idegen civilizációk képesek lehetnek energiát előállítani a fekete lyukak segítségével, a szakértők pedig észlelhetik a folyamat nyomait

– írja a Space.com.

Hirdetés

A kutatók úgy vélik, hogy a technológiára utaló jeleket az objektumok eseményhorizonjtánál érdemes keresni, annál a határnál, amely mögül már a fény sem tud kiszabadulni.

Luca Comisso, a Columbia Egyetem asztrofizikusa és a csapat tagja szerint a kérdés az, miként tudja egy távoli megfigyelő felismerni a fekete lyukaknál zajló energiakinyerést.

A szakértő kiemelte, tanulmányukban a jelenség elméleti, fizikai részével foglalkoztak, kollégáival azonban már dolgoznak a gyakorlati alkalmazáson.

Nem ez az első alkalom, amikor felvetik, hogy energia állítható elő a fekete lyukaknál.

A 2020-as fizikai Nobel-díjas Roger Penrose már 1969-ben leírta, hogy elvileg lehetséges az eljárás.

A kutató arra jutott, hogy ahogy a fekete lyuk elképesztő sebességgel forog, a részecskék kettéválnak, egyik felük pedig az eseményhorizonton kívül fekvő, kaotikus ergoszférába kerül, mielőtt magába a fekete lyukba zuhanna.

A számítások alapján az ergoszférában eső objektumoknak negatív energiája lehet, amit egy kellően fejlett civilizáció energia létrehozására használhat fel.

Comisso és társai azt feltételezik, hogy nemcsak egy-egy részecske, hanem a plazma is képes ily módon kettészakadni – ezáltal még több energia hasznosítható.

A szakértők úgy gondolják, hogy a jelenség mágneses újracsatlakozást eredményez az eseményhorizonton, ami a mágneses tér átrendeződésével jár.

Hirdetés

Hasonló folyamatot időnként a Nap felszínén is meg lehet figyelni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.