Érdekes világ

Megfejthették a Loch Ness-i szörny titkát: ez a tudósokat is sokkolta

Egy tudós megdöbbentő elmélettel állt elő ami mindenre magyarázatot adhat.

A skóciai Loch Ness tóban lakó szörny legendája régóta foglalkoztatja az embereket, a történettel kapcsolatban az idők során több magyarázat is született.

Egy, a közelmúltban megjelent tanulmányban Floe Foxon, a Pinney Associates munkatársa az egyik népszerű elmélet valószínűségét vizsgálja

Hirdetés

– írja a ScienceAlert.

A kutató arra jutott, kicsi az esély arra, hogy Nessie észleléseinek hátterében hatalmas angolnák állnak.

„A közkeletű felfogással ellentétben a folklór és a zoológia metszéspontja alkalmas a tudományos elemzésre, és értékes betekintést nyújthat az antrozoológiai jelenségekbe”

– magyarázza a szerző vizsgálati megközelítését.

A Loch Ness-i szörny legendája igazán az 1930-as években kezdett el kibontakozni. Idővel egyre több állítólagos megfigyelés történt, a szemtanúk szerint az állat egy plezioszauruszra vagy tengeri kígyóra hasonlít.

Az új-zélandi Otagói Egyetem genetikusa, Neil Gemmell 2018-ban csapatával kiterjedt mintavételezést folytatott a tóban, majd a környezeti DNS alapján elkészítették a vízben előforduló fajok adatbázisát.

Az eredmények azt mutatták, hogy az európai angolna nagy számban van jelen a Loch Nessben

– a szakértők korábban is tudták, hogy a faj megtalálható a tóban.

Gemmellék arra jutottak, hogy az emberek talán hatalmas angolnákat néztek szörnyeknek.

Hirdetés

Foxon a közelmúltban a tóból és Európa más vizeiből kifogott angolnák információit elemezte, hogy kiderítse: mekkora eséllyel lehet igazán nagy példányokra bukkanni.

A kutató több mint 20 ezer egyed adatait vizsgálva megállapította, hogy a legnagyobb kifogott európai angolna 0,93 méter hosszú volt, a faj maximális hossza pedig 1,3 méter lehet.

Nessie átlagos méretét ezzel szemben 6,1 méterre szokták becsülni.

„A Loch Nessben egy nagy angolna megtalálásának esélye körülbelül 1:50 000 egy 1 méteres példány esetében, ami a Loch Ness halállományát tekintve észszerű, és arra utal, hogy a kisebb, ismeretlen állatok egyes észlelései nagy angolnáknak tudhatóak be.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!