CímlapsztorikÉrdekes világ

Megfejthették a Marson látott sírkamra bejáratának rejtélyét

Titokzatos kamra bejárata tartja lázban napok óta a tudósokat. Most megdöbbentő válaszok is napvilágot láttak!

A Curiosity marsjáró készítette a felvételt egy alakzatról, amely nagyon úgy néz ki, mintha mesterséges eredetű lenne. Most kiderült, mi okozta ezt a formát.

A válasz pedig izgalmasabb mint bármi, mert előre leszögezhető, hogy nem a marsi földrengések, mint amit a NASA és valamennyi tudós korábban gondolt.

Hirdetés

A héten mi is beszámoltunk arról, hogy a NASA Curiosity járműve készített pár felvételt május 7-én a Mast Camera (Mastcam) rendszerével, amelyeken egy olyan képződmény látható, ami nagyon emlékeztet egy mesterségesen kialakított bejáratra.

Nem is kellett sokat várni, és úgy tűnik, meg is született a magyarázat a „marsi kapu” rejtélyére, amely mögött sajnos nem a marslakók állnak. És nem is a közelmúlt jelentősebb marsi rengései.

A LiveScience tudományos portál több szakértőt is felkért, hogy adjanak magyarázatot a kapura, és ezek mind nagyjából egy irányba tartanak – a szokatlan formációért jó eséllyel olyan eróziós folyamatok a felelősek, melyek a Földön is megtalálhatóak.

Hogy nem kapuról van szó, annak egyik jele, hogy bár a közzétett fotókon ez nem egyértelmű, de a nyílás valójában elég alacsony, nagyjából 1 méter magas. Természetesen – tette hozzá tréfásan az egyik kutató – az sem zárható ki, hogy a marslakók nagyon alacsonyak.

Az ajtó kialakulásának az oka valószínűleg az a nagyobb szikla, amely az ajtótól jobbra látható – ez egyszerűen idővel a saját súlya miatt kiszakadt a domborzatból (a Marson kisebb a gravitáció, mint a Földön, de ilyesmire azért ott is bőven sor kerülhet).

Ezen a sziklán még látható egy sima vertikális él – valószínűleg azért, mert ez a kiszakadás a relatív közelmúltban történt, és ezért még nem volt túl hosszan kitéve a marsi szeleknek.

A Földünk szárazabb helyein egyébként nagyon sok hasonló okból létrejött, erre az ajtóra emlékeztető formáció akad.

Mégis földönkívüliek nyoma?

Ennek ellenére mégis sokan gondolják úgy hogy a friss hivatalos magyarázat is sántít.

Hirdetés

Ez a tábor megrögzötten hisz abban, hogy a marsi kapu valamiféle barlang bejárata lehet, és szerintük a NASA roevrje nem véletlen nem megy közelebb hozzá, és nincs más szögből fénykép a lejáratról.

Mert akkor nyilvánvalóvá válna, hogy ez a lejárat a mélybe vezet és nagyin is mesterséges.

Ki mit gondol?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.