Címlapsztorik

Megfizethetetlenné válnak az építkezések? Egy új előírás mindent ellehetetleníthet?

Már most 10 százalékkal dobná meg az építkezési költségeket.

Már azt is tudni lehet, hogy a jövőre életbe lépő energiahatékonysági szigorítások kissé bonyolultabbá tehetik a hitelfelvételi folyamatokat.

Ráadásul nemrég az is kiderült, hogy a szigorúbb energetikai előírások miatt például egy családi ház építése 10 százalékkal is többe kerülhet januártól.

Hirdetés

Keresleti oldalon már most kimutathatóan nő a vevői érdeklődés az energiahatékonyabb és korszerűbb lakások-házak iránt

– írj az MTI.

Január 1-je után már csak olyan új ingatlan kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek közel “nulla az energiaigénye”…

Azaz energiahatékonysága eléri a költséghatékonyság szintjét, valamint legalább 25 százalékban a helyszínen vagy a közelben előállított megújuló energiaforrást használ, és így legalább BB energetikai osztályú besorolást kap.

A szigorítások az építési hitelezés folyamatát is érintik, mivel a bankok már most is szigorúbban bírálják el a hiteleket.

A Duna House Pénzügyek tapasztalatai szerint a bankok a szigorítási előírásokat már egységesen kezelik, és például hiába lesz valakinek az idén készen a háza, ha most szeretne hitelt felvenni rá, már a 2021-től érvényes energetikai előírásoknak kell a terveknek megfelelnie.

A pénzintézet ugyanis csak így biztosíthatja magát, hogy egy esetleges elhúzódó építkezés után jövőre is befejezhető legyen a hitel fedezetét adó épület.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.