CímlapsztorikÉrdekes világ

Mégis az oroszok voltak? Egyre több a közvetett bizonyíték? Ezt a rakétát valahol már láttuk…!

Ezt magyarázza meg valaki!

Most óriási vita megy arról, hogy vajon ukrán vay orosz rakéta lehetett a ludas a Lengyelországot eltaláló rakéta kapcsán.

Arra most ne térjünk ki, hogy legvégső soron sokak szerint ígyis-úgyis az oroszokat etrheli a felelősség, mivel ők rohanták le Ukrajnát, de nézzünke gy kicsit mélyebbre a törtéésekben.

Hirdetés

Egyes elemzők szerint ukrán légvédelmi rakéta lehetett, mások szerint orosz.

A The Guardian számolt be arról, hogy bizonyos elemzők a rakéta maradványairól készült fotók alapján – amelyeket a lengyel katasztrófavédelem tett közzé – azt feltételezik, hogy a becsapódott rakéta (vagy ha kettő is volt belőlük, akkor legalább az egyik) egy ukrán légvédelmi rakéta lehetett.

A legtöbben azt valószínűsítik, hogy az Sz–300-as rakétavédelmi rendszer rakétájáról van szó (magát a rakétarendszer Oroszország és Ukrajna egyaránt használja).

Az egyik, az ukrajnai háborút követő elemzőoldal viszont azt írta, hogy a maradványok feltételezhetően egy ukrán légvédelmi rakétához tartoztak.

Posztjukban azt is közzétették, hogy pontosan minek a maradványai is láthatók gyanújuk szerint a Lengyelországban készült képeken (lásd a lenti képen).

Mások pedig a többi, az ukrajnai háborúban becsapódott hasonló rakéta maradványaival hasonlították össze a lengyelországi darabot.

Mások viszont – ugyanezen fotók alapján – azt valószínűsítették, hogy egy orosz KH–101-es rakéta maradványait találták meg a lengyelek.

Amellyel – az Sz–300-zal ellentétben – az ukránok nem rendelkeznek legjobb tudomásunk szerint.

Az amerikai tisztviselők nem hivatalosan azt mondták, hogy egyelőre úgy néz ki, hogy a rakétát az ukránok egy orosz cirkálórakéta ellen lőhették ki, annak a rakétazápornak a közepette, amely az országra zúdult kedden.

Hirdetés

Az ügy kapcsán megszólalt Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő is.

Tarjányi Péter biztonságpolitika szakértő az egész üggyel kapcsolatban az alábbiakat fogalmazta meg nemrég közösségi oldalán egy bejegyzésben:

Rendkívüli hír, hogy Lengyelország területére csapódott az eddigi információk szerint két orosz rakéta megölve 2 embert.

Az eset tragikus, de a legnagyobb esélyt arra adom, hogy valamilyen orosz tüzérségi tévedés vagy műszaki hiba okozta a bajt. MINIMÁLIS szinte NULLA az esély, hogy szándékos támadást hajtott volna végre Moszkva a NATO ellen. E

nnek ellenére a NATO országok hírszerzése technikai és humán erőforrásaira támaszkodva azonnal tisztázni akarja és fogja is a történteket.

Biztos vagyok benne, hogy Oroszország is vizsgálja az eseményt és ezzel kapcsolatban információkat fog szolgáltatni hamarosan…

Higgadtságra van most szükség minden döntéshozó részéről és a média oldaláról különösen.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.