Tech-Kütyük

Megmentheti a süllyedő Velencét a világ legbonyolultabb gátja, a Mózes-gát!

A világ talán eddigi legbonyolultabb ilyen jellegű vállalkozása. Ez lehet a víz városának a kulcsa a megmeneküléshez?

A szerkezet még jelentős tengerszint emelkedéstől is megvédheti Velencét.

A süllyedő Velence és a klímaváltozás

Velencét az utóbbi években egyre gyakrabban öntötte el időszakosan a tenger. A globális felmelegedés és a klímaváltozás pedig előre vetíti a város biztos pusztulását.

Hirdetés

A legtöbb elemző szerint egy vagy két évtizeden belül teljesen el is tűnhet, vagyis a víz temeti maga alá, egy örök hullámsírba.

Már egy ideje gondolkodnak az építészek és mérnökök, hogy mi lehetne a megoldás, amivel mégis meg lehetne menteni Velencét.

A “Mózes-gát” mentheti meg

És úgy tűnik, hogy ennek keretében sikerült is megalkotni a tökéletes szerkezetet, mely bonyolult, korábban nem volt ehhez hasonlóra példa ilyen mértékben, és a kulcsa lehet a város jövőjének.

Egy első pillantásra lehetetlennek tűnő megoldással védenék meg a víz városát – a víztől.

A MOSE Project egy mozgatható gátrendszer, ami 1993 óta épül, és 2022-ben készül el.

Neve utal a gátak működési elvére (modulo sperimentale elettromeccanico, vagyis kísérleti elektromechanikai modul), valamint a tengert elválasztó Mózesre is utal.

A Megépíteni a lehetetlent Süllyedő városok című részében tanúi lehetünk, milyen találékonyságra és precizitásra van szükség ahhoz, hogy a tengerfenékre juttassák a gátrendszer alapjait képező gigászi, 21 ezer tonnás vasbetonalapzatokat.

Még a tengerszint emelkedés ellen is védelmet nyújt

Ezekből állnak ki maguk a gátat alkotó, 30 méter hosszú üreges acélkapuk, amelyek magas vízállás esetén felemelkednek, és megvédik a Velencei-lagúna 118 kisebb-nagyobb szigetét a pusztító ártól.

A 300 tonnás acélkapuk felemelése motorokkal szinte lehetetlen, ezért a mérnökök rafinált megoldást választottak.

A kapuk üregeit alapesetben víz tölti meg, ilyenkor a talapzaton nyugszanak.

Hirdetés

Áradáskor sűrített levegőt pumpálnak az üregekbe, az kiszorítja a vizet, és az így könnyebbé váló kapuk egyik végüknél elfordulva kiemelkednek a tengerből.

Akár 3 méteres árhullámot is képes elhárítani, Velence így akkor is biztonságban lesz, ha a tengerszint akár 60 centimétert emelkedik.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!