CímlapsztorikEgészségünk

Megvan az öregedésgátló 3 molekula: örökké élhetünk a tudósok szerint

Tudósok azonosítottak három olyan vegyületet, amelyek az örök fiatalság elixírjét adhatják ki.

A skóciai Edinburgh-i Egyetem kutatói kifejlesztettek egy gépi tanulási modellt, amely öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkező vegyi anyagokat keresett.

Felfedezhették az örök fiatalság titkát: 4 molekula lehet a kulcs

A modell adatbázisa tudományos cikkek és kereskedelmi szabadalmak, illetve jóváhagyott vagy klinikai stádiumban lévő vegyületek voltak.

Hirdetés

A teljes adathalmaz 2523 vegyületet és több mint 4000 vegyi anyagot tartalmazott, közülük 21 potenciális jelöltet azonosítottak.

Végül három vegyi anyagot találtak – ginkgetin, periplocin, oleandrin –, amely sikeresen eltávolította az öregedő sejteket anélkül, hogy károsította volna az egészséges sejteket.

A három közül az oleandrin bizonyult a leghatékonyabbnak. Mindhárom természetes termék, amely a hagyományos növényi gyógyszerekben található.

Az oleandrint az oleander növényből (Nerium oleander) vonják ki: rákellenes, gyulladáscsökkentő, HIV-ellenes, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik.

Az oleandrin a terápiás szinteken túl erősen toxikus, ami az embernél nagyon szűkre szabja a klinikai alkalmazását

A periplocint a kínai selyemszőlő (Periploca sepium) gyökérkérgéből izolálják. Tanulmányok kimutatták, hogy javíthatja a szívműködést, valamint gátolja a sejtnövekedést és sejtpusztulást okozhat a rákos sejtekben.

A ginkgetint a Gingko (Ginkgo biloba) fából vonják ki, amely a legrégebben élő fa a világon. Leveleit és magvait a kínai gyógynövénygyógyászatban évezredek óta használják.

A fa szárított leveleiből készült, magas koncentrációjú ginkgo biloba-kivonat kapható recept nélkül. Ez az egyik legkelendőbb gyógynövény-kiegészítő az Egyesült Államokban és Európában is.

Az örök fiatalság elixírje: hamarosan mindenki 200 évig élhet

Dr. Andrew Steele bioinformatikus nemrégiben megjelent Ageless (Kortalan) című könyvében azt állítja, hogy egy új típusú gyógyszernek köszönhetően megvalósíthatóvá válhat, hogy az emberek jóval tovább éljenek, mint 100 év – írja a BGR.

Hirdetés

A gyógyszerek 2020-as, egereken történő tesztelése ígéretes eredményeket hozott:

Javultak az állatok fizikai funkciói, meghosszabbodott az élettartamuk, és egészségesebbek voltak.

Mivel az egerek és az emberek génjeinek működése nagyon hasonló, sokan úgy vélik, hogy az emberi élettartamot is hasonló módon lehetne növelni.

Dr. Steele szerint az ezen a kutatási területen létrehozott gyógyszerek akár 200 évre is növelhetik az emberi élettartamot.

A brit kutató megkérdőjelezhető módon azt is hozzátette, hogy sem fizikai, sem biológiai okot nem lát arra, hogy felső határt szabjon az emberi élet hosszának.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.