CímlapsztorikMisztikum

Megvan Jézus szülőotthona, ahol gyermekként élt, József sírját is felfedezték VIDEÓ a helyszínről

Régészek megtalálhatták azt a názáreti házat, ahol Isten fia gyerekként felnőhetett. A hajlék sokkal szerényebb és furcsább, mint gondolták.

Miután Jézus felnőttként visszatért ide tanítási céllal, sokan nem látták szívesen – állítja Ken Dark régész.

A názáreti Jézus valódi otthona?

A sziklás domboldalba vájt kőház körül még az 1880-as években názáreti nővérek utasítására végeztek ásatásokat.

Hirdetés

A dél-angliai Readingi Egyetem munkatársa, Ken Dark vezette kutatócsoport most az első századra datálta az épületet, s megállapította, hogy ez az a ház, amelyről a Jézus halála után évszázadokkal élt helyi lakosok meg voltak győződve, hogy a Megváltó gyermekkori otthona volt.

A régészeti leletek alapján nem lehet megcáfolhatatlanul azt állítani, hogy Krisztus ebben a házban nevelkedett, azonban Dark szerint kizárni sem lehet.

A szakemberek megállapították, hogy évszázadokkal Jézus halálát követően, a bizánci korban (tehát még a hetedik századi arab hódítás előtt) mozaikokkal dekorálták az épület falait, s egy templomot építettek fölé, hogy megvédjék.

Már ez a puszta tény, hogy próbálták megvédeni, arra utalhat, hogy vaóban itt nőhetett fel Krisztus.

Dark szerint a mészkőből készült tárgyak alapján biztosra lehet venni, hogy egy zsidó família élhetett az épületben, ugyanis a zsidók hite szerint a mészkő nem lehet tisztátalan.

A völgyre néző, domboldalba vájt házban több szoba is helyet kapott, azonban csak az a helyiség maradt meg teljes épségben, amely az udvarról nyílott. Itt még az eredeti, krétából készült padló is fennmaradt.

Sőt, később még egy sírhelyet is találtak a közvetlen közelében, ami feltehetően József, Jézus apjának sírja lehetett.

Miután valamikor az első században elhagyták lakói, először tárolóként, majd temetkezési céllal használták fel.

Maga a Názáret is jóval nagyobb lehetett, mint eddig gondolták

A most közölt adatok bizonyos bibliai leírásokat és történeteket is segíthetnek jobban megérteni. Az új tanulmány szerint időszámításunk szerint 70 körül Názáret lakói visszautasították a római vallást, sőt fel is lázadtak a hódítókkal szemben.

Hirdetés

A kutatók szerint a település is a korábbiaknál véltnél nagyobb lehetett Jézus korában.

A kulturális ellentétek valószínűleg láthatatlan akadályt teremtettek Názáret és a római kultúrát látszólagosan elfogadó szomszédja, Szepphoris között

– mondta Ken Dark, a Názáreti Régészeti Projekt igazgatója és „A római és a bizánci időszak Názáretben és annak vidékén” a LiveScience tudományos online portálnak.

A Dark könyvében található, egyik ilyen történet szerint,

SOKAN NEM LÁTTÁK SZÍVESEN JÉZUST, AMIKOR A FÉRFI FELNŐTTKÉNT, TANÍTÁSI CÉLLAL TÉRT VISSZA NÁZÁRETBE.

A településen végzett ásatások azt mutatják, hogy a környék lakói erőteljesen elutasították a római tárgyakat, értékeket és gyakorlatokat, amelyeket tisztátalannak tekintettek, ezek azonban ellentmondhattak Jézus néhány tanításának is.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.