EgészségünkTudomány

Menthetetlen leukémiás kislány gyógyult ki egy forradalmi rákterápiával

Az egész világ ünnepel!6 hónap alatt áttétes állapotból tünetmentesre gyógyult. Sehol nem találtak rákos sejteket a szervezetében. A tudósok most tényleg megtalálhatták a rák ellenszerét?

13 éves kislány, tele áttéttel, mint kísérleti alany

Egy 13 éves kislányt sikerült olyan génterápiás módszerrel meggyógyítani, ami a továbbiakban más rákfélék és betegségek kezelésének alapja lehet.

Alyssánál tavaly májusban diagnosztizálták a fehérvérűséget, az akut lymphoblastos leukémiát (ALL).

Hirdetés

A Great Ormond Street Hospital orvosai végül a bázis-génszerkesztés módszerével találtak új gyógyszert problémájára.

A gyermekkori leukémia az esetek nagy részében (80-90 százalék) az elfogadott módszerekkel gyógyítható.

Úgy volt, hogy a karácsonyt sem éri meg

Azonban Alyssánál az agresszív betegséget ezekkel, vagyis kemoterápiával és csontvelő-átültetéssel nem sikerült visszaszorítani, mert nagyon agresszív volt.

Már tele volt a szervezete ráadásul áttétekkel is.

2022 januárjában úgy tűnt, hogy a kislány már nem éri meg a karácsonyt.

Ő volt az első, akin kipróbálták a “rák ellenszerét”

A munkában orvosok és tudósok kiterjedt csoportja vett részt. Azzal kezdték, hogy egy donortól egészséges T-sejteket vettek az átalakításhoz.

Az első bázisszerkesztés megfosztotta őket attól, hogy képesek legyenek Alyssa szervezetét megtámadni. A második során eltávolították a sejtekről a D7-es kémiai markert, ami minden T-sejten megtalálható.

A harmadik szerkesztés afféle láthatatlanná tévő kabátot adott a T-sejtekre, ami a kemoterápia gyógyszerei számára felismerhetetlenné tette őket.

Azután ezeket a módosított DNS-ű sejteket arra insturálták, hogy támadjanak meg minden olyan T-sejtet, amin ott a D7-es molekula.

Hirdetés

Mivel így Alyssa immunrendszere működésképtelen lett – hiszen egészséges és hibás T-sejtjei is elpusztultak -, az egészséges T-sejtjeit vissza kellett kapnia egy második csontvelő-átültetés révén.

A kislány az első volt, akinek esetében ezt a módszert 2022 májusában alkalmazták.

6 hónap után teljesen daganatmentessé vált

Waseem Qasim, a Londoni Egyetem és Great Ormond Street Kórház professzora BBC-nek ódákat zengett arról, hogy ez az eljárás lehet a jövő ellenszere a rák ellen, ami már most is működik, mint azt a lány esete is bizonyítja.

Az orvosok a három hónapos megfigyelési időszak letelte után sem találták nyomát a rák visszatérésének.

Alyssia volt az első a tíz beteg közül, akin a klinikai próbákat elvégzik, és David Liu, a MIT és a Harvard Broad Intézetének tudósa, a bázisszerkesztés egyik kidolgozója meglepve nyilatkozta, hogy nem gondolta volna, hogy alig 6 év alatt eljutnak az embereken végzett klinikai kísérletekig.

Gyakorlatilag a kapuban, egyetlen karnyújtásnyira van a világtól a rák ellenszere.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!