Tudomány

Merkely Béla: Ezek a sokkoló és szokatlan tünetei az omikron-variánsnak

Fontos felhívást tett közzé, mindenki figyeljen oda ezekre a tünetekre, ezek egyértelműen jelzik a betegséget!

A professzor a Magyarország Kormánya Facebook-oldalra feltöltött videóban öt kérdést válaszol meg, ezek főként a koronavírus új, Dél-Afrikában elsőként azonosított vírusvariánsával kapcsolatosak.

Tart-e már a járvány ötödik hulláma?

Hirdetés

Az ötödik hullám az omikron megjelenésével indult el, a delta hullám szépen lecsengett. Nagyjából a betegeknek jelenleg 20-30 százaléka lehet, amelyik delta-variánssal fertőződött, és ez az emelkedés, amelyet újév óta látunk, ez egyértelműen az omikron-variánsnak köszönhető.

Milyen tünetei vannak az omikron-variánsnak?

A három oltás ma a teljes oltás, a három oltás esetében az omikron-variáns által okozott megbetegedés egy enyhe felső légúti megbetegedés képében jelentkezik.

Ez várható a három oltástól, de természetesen a jelentős fertőzőképesség, a jelentős terjedési sebesség miatt szinte bizonyos, hogy valamennyi oltatlan meg fog fertőződni.

Még a delta-, vagy már az omikron-variáns fertőzhetett meg?

Ha jelentős tünetek vannak, akkor a delta a valószínűbb, de azért, mint ahogyan az előbbiekben említettük, nem oltottak esetében az omikron is tud súlyos lefolyású, intenzív osztályos kezelést igénylő megbetegedést okozni.

A ma elérhető oltások védenek az omikron-variáns ellen?

Védenek, teljes oltás esetében a súlyos lefolyású megbetegedéstől, a kórházba kerüléstől, és a haláltól.

Milyen gyorsan fertőz az omikron-variáns?

Hirdetés

Nagyon gyorsan, nagyon magas számokat lehet látni. Erre példa, hogy néhány nappal ezelőtt már Franciaországban közel 300 ezer eset volt naponta, és az egész világban közelít az ötmillió eset per nap esetszámra, ami hatalmas számokat mutat.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.