CímlapsztorikTudomány

Mindent megrengető elmélettel álltak elő a földönkívüliekről: végső útmutató az idegenekhez?

Ha igaza van a tudósoknak, akkor nagyon nyomós oka van annak, hogy nem találtunk még rájuk, a válasz ijesztőbb mint hinnénk…

A híres Fermi-paradoxon azon töpreng, hogy csillagok milliárdjai a feltehetően sok milliárd bolygóval miért nem hoztak létre egyetlen igazolt földönkívülit sem, aki meglátogatta a Földet.

A paradoxon második felét rendszeresen vitatják ufológiai körök (már itt is vannak?), de egy új lehetőség is felmerült ebben a vitában.

Hirdetés

Még a múlt hónapban Nick Pope, Anglia legismertebb ufószakértője felvetette azt az elképzelést, hogy a Földet ma megfigyelő idegenek félhetnek a kapcsolatfelvételtől, mert a világ egy bizonyos vezetője pusztító magatartást tanúsít embertársaival szemben, ami rájuk is veszélyt jelenthet.

Nemrég egy jól ismert biopszichológus írt egy tanulmányt, amelyben kifejti ezt a témát, és elmagyarázza, mitől félhetnek a földönkívüliek.

Dr. Gordon Gallup amerikai pszichológus az Albany-i Egyetemen, leginkább az állatok viselkedésével kapcsolatos munkáiról ismert, különösen az állatok önismeretét mérő tükör-önfelismerési teszt kidolgozásáról.

Mit tud egy állatviselkedés-szakértő a földönkívüliekről? A Journal of Astrobiology folyóiratban megjelent cikkében kifejti:

“A világegyetem más részein tapasztalható intelligencia értékeléséhez felvázolunk két alapvető tudományos állítást a földi intelligenciára vonatkozóan.

Az egyik magában foglalja azt az elképzelést, hogy az intelligencia magában foglalja saját létezésünk okainak kidolgozását.

A másik része az öntudatosság és a képesség arra, hogy következtetéseket vonjunk le arra vonatkozóan, hogy mások mit tudnak, akarnak vagy tenni szándékoznak.”

Gallup szerint annak ismerete, amit mások tudnak, akarnak vagy tenni szándékoznak, az az oka annak, hogy az emberek megölik egymást.

És az emberi viselkedés minden hosszú távú tanulmányozása gyorsan megmutatja, hogy az emberek rendszeresen, véres eszközökkel és tömegesen ölik meg egymást.

Hirdetés

A háborúkon és gyilkosságokon túl az ölést környezetszennyezéssel, élőhely-pusztítással és egyéb eszközökkel hajtják végre.

Egy közelmúltbeli példaként Gallup rámutat “a rendkívül fejlett azték és inka civilizációk teljes pusztulására, a bennszülött népek ezt követő rabszolgasorba kényszerítésére és népirtásra, templomaik és épületeik elpusztítására, vagyonuk és természeti erőforrásaik ellopására és a tengereken keresztül történő elszállítására”.

Mit gondolnának a történelmi feljegyzéseket vagy utazási brosúrákat szemlélő idegenek a Földről és a földlakókról ez alapján?

“Azonban, ha az intelligencia máshol is létezik az univerzumban, akkor lehet, hogy azért nem fedte fel magát, mert az emberek veszélyesek, és túl nagy kockázatot jelentenek rájuk nézve.”

Ez megfelelő következtetés lenne Dr. Gallup dolgozatához, de egy lépéssel továbbmegy, és felénk fordítja a tükröt. Ha annyira pusztítóak vagyunk, hogy más intelligens civilizációk félnek meglátogatni, milyen lesz a jövőnk?

“Ha az emberek kihalnak, nagyon valószínűtlen, hogy az emberszerű intelligencia újra felbukkan ezen a bolygón, és végtelenül kicsi az esélye annak, hogy az emberszerű intelligencia más világokon fejlődjön ki.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.