CímlapsztorikÉrdekes világ

Mindent megváltoztathat, ami a reggeli kávéról kiderült: lehet hogy sokaknak beteszi a kaput

Egy új kutatásban a kávé összes hatását vizsgálták és durva, nem várt eredményekre jutottak, ami miatt kidobhatjuk a tankönyveinket.

Portugál és spanyol kutatók vizsgálták a reggeli kávézást, agyi képalkotó segítségével: funkcionális MRI révén mérték fel a kávé élénkítő hatásainak idegi kapcsolati jeleit.

Arra jutottak, hogy a kávé csak részben váltja ki a neki tulajdonított hatásokat, bár élénkebbek leszünk tőle, de nem nő a céltudatosságunk és a memóriánk se javul.

Hirdetés

A Frontiers in Behavioral Neuroscience szakfolyóiratban publikált eredményeket a kiadóvállalat ismertette.

Sokunk számára a nap nem kezdődhet el a reggeli kávé nélkül, de vajon valóban ehhez köthető az, hogy aktívabbá és élénkebbé válunk, s képesek leszünk elviselni az ébrenlét gyötrelmeit?

A kutatók rendszeres kávéfogyasztókat verbuváltak a vizsgálatokhoz, megkérve őket, hogy a mérések előtt 3 órával ne egyenek-igyanak (kávét se).

A funkcionális MRI (fMRI)vizsgálattal felmérték őket először ebben az „üres” állapotukban, majd egy részük tiszta koffeint kapott, másik részük normál kávét.

Eztán újra elvégezték az fMRI-vizsgálatot.

Ennek során azt lehet kimutatni, mely agyterületek válnak aktívabbá, milyen régiók közti kapcsolatok erősödnek fel, vagyis gyakorlatilag az aktív agyműködést látható jelekben mutatja ki a vizsgálat.

Az beigazolódott, hogy a kávé a benne lévő koffein hatására felkészül agyunk a komplexebb feladatok ellátására, a pihenő üzemmódból aktívba kapcsol.

Emellett a kávét fogyasztók agyában a vizuális jelfeldolgozás, a munkamemória (rövid távú emlékezet), a céltudatosság és a kognitív irányítás agyi régiói is felélénkültek.

Ezeket a tiszta koffeint fogyasztók agyában már nem tudták kimutatni a vizsgálatokkal!

Hirdetés

Ez a kutatók szerint az jelenti, hogy a kávé hatásához valóban egy csésze kávéra van szükség, a koffein önmagában nem teljes értékű.

A kutatók úgy vélik, ezeket, a kávéhoz köthető hatásokat esetleg akkor is átélhetjük, ha koffeinmentes kávét iszunk, mivel talán pont a kávé illata, íze, a meleg, kézben tartott csésze élménye együttesen fejt ki egy olyan pszichés hatást, amit mi a kávéhoz kötünk.

Vagyis könnyen lehet, hogy a kávé valódi hatása nem más, mint egy illúzió.

Ki mit gondol erről, valóban így lehet?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.