CímlapsztorikÉrdekes világ

Mónus József: több világrekordot tart és a Boszporuszt is átlőné

Az ősmagyar hagyományok legnagyobb őrzője, Fehér Farkas.

Ha valamiért félték a hunok és a magyarok nyilait, az pont a hozzá hasonló “harcosok voltak!

Már egész fiatalon érdekelték az ősmagyar harci szerszámok, különösen az íjászat, amibe hamar beleszeretett.

Hirdetés

Mónus József neve sokaknak mond valamit.

Ő az egyetlen magyar, aki több világrekordot is megdöntött, és valamennyi versenyen a magasba tudta emelni győzelemként a magyar zászlót.

Budapesten 2010 márciusában rendeztek Nyílegyenes Távlövő Bajnokságot, amelyen Mónus József megdöntötte az akkor 784 éve felállított rekordot. A Mónus József–Grózer Csaba páros nyila 508,74 méterre szállt, hat méterrel haladva meg a középkorból ismert mongol Esunkhei nevű íjász rekordját, amely 502,5 méter volt.

2012 augusztus 24-én a belső-mongóliai Ergun városában rendezett íjászversenyen saját készítésű íjával és nyílvesszőjével 653 méteres távolságra lőtt el, amivel felállította a távlövés új világrekordját.

Szintén ő tartja a legmesszebbre leadott sikeres találat rekordját is: a 2012-es Kurultájon 453 méteres távolságból leadott hat lövéséből egy nyílvesszővel eltalálta a 140×140 centiméteres méretű céltáblát.

2013 június 22-én Törökországban, Gümüşhacıköyben megrendezett 2. Nemzetközi Tradicionális Íjászati Fesztivál keretében megtartott török nyílt íjászbajnokságon az 50 fontnyira korlátozott húzóerejű távlövési versenyszámban és a “Korlátlan erősségű íjak versenyében” nyert.

A korlátozott a versenyszámot 467 métert lőve megnyerte a saját készítésű íjával és – a szintén többszörös világrekorder lovasíjász – Kassai Lajostól kapott cédrus nyíltestekből készített nyílvesszővel.

A korlátlan erősségű íjak versenye kedvezőtlenül kezdődött számára, mert csak egy nyílvesszőt tudott kilőni, ugyanis a keze megsérült a lövés közben. Az eredményről a mentőben értesült.

Ezt a kategóriát is sikerült megnyernie egyetlen, 470 méterig kilőtt nyílvesszővel.

Hirdetés

2014 szeptemberében az egyesült államokbeli Wendoverben, három nap alatt hat világcsúcsot állított fel távlövő íjászatban és korlátlan kategóriában 538 400} méterre lőtte ki nyílvesszőjét.

A “KIrály kategóriában” azaz a Filed bow kategóriának a legerősebb , unlimited osztályában pl 645 métert lőtt . A régit egykori tanítója, Luciano Cecili, a világlegendás barátja 616 méterrel tartotta!

2014 -ben WTAF Tradicionális Íjász Világszövetség versenyén Dél-Koreában megnyerte a verseny lehetséges 3 kategóriájának mindegyikét, hiszen 2008-ban a rövidtávú céllövészet világbajnoka lett ,illetve most megnyerte a 165 m harci céllövő világbajnoki valamint az 50 # korlátozott íjerősségű íjak távlövő versenyének világbajnoki számát is!

Nincs ember a földön aki mindhárom kategóriájának világbajnoka lenne egy személyben! 470,81 métert lőtt az Unlimited American Longbow kategóriában. A régi világrekordot 439 méterrel tartották!

2015-ben az Amerikai Egyesült Államokban rendezett World Archery versenyén lőtt egy World Archery World Record világrekordot. Ez a legmagasabb minősítésű világrekord a port íjászatban , hiszen a Wolrd Archery rendezi pl az olimpiát is !

2018 szeptemberében a nemzetközi szövetség (world archery federation) bírói által hitelesített mérés során 897,66 méterre lőtte a nyílvesszőjét, és így közel 25 méterrel döntötte meg a korábbi (873,26 m) csúcsot.

Mónuzs József beceneve nem véletlenül az, hogy Fehér Farkas.

Akkora erő van a kezeiben, hogy a Boszporuszt is átlőné!

A jövőben még biztosan lesznek komoly rekordok, amiket meg szeretne dönteni.

Erős sorban azonban saját árnyékát szeretné átlépni, vagyis saját rekordjait szeretném legyőzni, hiszen az egész világon egyedülálló módon ő tarja a csúcsot.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.