Tech-Kütyük

Működésbe hozták az emberiség legbonyolultabb és legnagyszabásúbb szerkezetét: a Mesterséges Nap

150 millió Celsius fokon működik. Ráadásul nem hoz létre olyan hulladékanyagokat, melyek mérgezőek lennének a világra, és ugyanúgy nincsen károsanyag-kibocsátása, mint a már megszokott atomreaktoroknak sem.

Az atomenergia létjogosultságát azzal indokolják, hogy a rendelkezésre állása sokkal optimálisabb, mint a megújulóké.

Magyarán akkor is termel energiát, ha este tökéletes szélcsend van.

Hirdetés

Ezzel pedig nehéz lenne vitatkozni, ahogyan azzal is, hogy borzalmas melléktermékei, hulladékai vannak.

A hazai energiatermelés szerencsére egyre nagyobb mértékben támaszkodik a megújuló forrásokra, azok közt is a napenergiára.

Ebbe a játékba a háztartások is szép számmal szállnak be, ami külön nagy öröm. Csakhogy az atomenergia kicsit sem kikerülhető lehetőség, már persze abban az esetben, ha a szén-olaj-gáz hármasról szeretnénk lemondani határos időn belül.

Az atomreaktorok a maghasadás energiáját hasznosítják, melynek végterméke a sugárzó anyagok tömkelege.

Ugyanakkor nem csak az atommagok hasadása, hanem azok fúziója, vagyis egyesülése is elképesztő energiákat szabadít fel.

Ez történik a Nap belsejében is, ez az élet mozgatásához szükséges energia forrása. Az emberiség pedig igencsak régóta ácsingózik erre a képességre, vagyis a magfúzió létrehozására.

Kína pedig megcsinálta.

Most már hivatalosan is bekapcsolták a mesterséges napot, azt a fúziós reaktort, mely képes reprodukálni a Napban lejátszódó folyamatokat, ezzel pedig olyan energiatermelést tesz lehetővé, mely méltó társa lehet a megújuló forrásoknak, és amely kiválthatja a maghasadással keletkező energia igényét is.

A hasadással ellentétben ugyanis a fúzió nem hoz létre olyan hulladékanyagokat, melyek mérgezőek lennének a világra, és ugyanúgy nincsen károsanyag-kibocsátása, mint a már megszokott atomreaktoroknak sem.

Hirdetés

Igaz, hogy a működéséhez 150 millió Celsius – fok kell, de a befektetett energia többszörösét képes megtermelni, ráadásul mindezt biztonságosabban és tisztábban, mint az eddig alkalmazott technológiák, valamit a rendelkezésre állás kérdésében is tökéletesen alkalmasnak bizonyul.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.