Címlapsztorik

Müller Cecília bejelentette a negyedik hullámot: drámai hangon szólt a magyarokhoz

Új korszakba léptünk, elmondta a legfontosabb tudnivalókat.

A koronavírus elleni oltás felvételére buzdított az országos tiszti főorvos kedden a közmédiában, kiemelve, hogy a negyedik hullám küszöbén vagyunk, és akik még nem kapták meg a vakcinát, azok védtelenek.

Müller Cecília elmondta, hogy mindössze 0,2 százalékos újrafertőződési arányt mutattak ki azoknál, akik a koronavírus ellen Magyarországon használt vakcinák szükséges dózisát megkapták.

Hirdetés

Az országos tiszti főorvos kifejtette, hogy a Magyarországon rendelkezésre álló hatféle oltóanyag rendkívül hatékonynak bizonyult.

Öt és fél millióan már megkapták a különböző oltóanyagok szükséges dózisait, így ők már védettnek számítanak.

A 0,2 százalékos újrafertőződés „rendkívül jó arány”, és a kevés megfertőződött esetében is jellemzően enyhe tünetekkel folyt le a megbetegedés – tette hozzá.

Mindez azt mutatja, hogy újrafertőződés előfordulhat, de rendkívül ritkán, és akkor is jellemzően enyhe lefolyású a betegség, nincs szükség kórházi kezelésre, gépi lélegeztetésre

– összegezte.

Müller Cecília közölte: a koronavírus-fertőzés megelőzésére a védőoltás felvétele az egyetlen hatásos védelem.

Az előző hullámoknál is látni lehetett, hogy a fiatalok, egészségesek is megfertőződhetnek – emlékeztetett Müller Cecília. Hangsúlyozta, hogy meg kell akadályozni, hogy fogékony szervezet, vagyis oltatlan, védtelen szervezet maradjon annak a környezetében, aki fertőzhet.

Csak akkor szűnik meg a vírus terjedése, ha nem talál fogékony szervezetet – tette hozzá.

Müller Cecília emlékeztetett arra, hogy nyolc hónapja adják be a védőoltásokat Magyarországon, és kampányokat is szerveznek a vakcinálás népszerűsítésére.

Hirdetés

A következő ilyen kampány az iskolakezdéshez kapcsolódik, azonban a gyerekek oltásával nem kell megvárni, most is lehet regisztrálni, és fel lehet venni a vakcinát az oltóhelyeken – tette hozzá.

Müller Cecília szerint a sokféle vakcina és a megfelelő oltóanyag-mennyiségnek köszönhetően tart Magyarország ott, ahol.

Ezért bízik abban, hogy a kétkedők is csatlakoznak, így a „negyedik hullám könnyebben vehető lesz Magyarországon”.

Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a delta-vírusvariánsról tudják, mintegy hatvan százalékkal fertőzőbb a brit mutánsnál. A szennyvízből nyert múlt heti adatok is azt mutatják, hogy a negyedik hullám küszöbén vagyunk.

Elsősorban Budapesten és Szegeden mértek nagyobb koronavírus-koncentrációt, de az országos átlag is növekszik, már elérte azt a szintet, amelyet a második hullám küszöbén tapasztaltak

– mondta.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.