CímlapsztorikÉrdekes világ

Müller Cecília friss bejelentése a lezárásokról és a terjed mutáns törzsekről

Itt az operatív törzs sajtótájékoztatója. Aggasztóak a számok, a magyar egészségügy közel jár a kapacitása határához.

Magyarországon is az új variánsok okozzák a megbetegedések túlnyomó többségét – hangzott el az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Az operatív törzs sajtótájékoztatóján az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy továbbra is romlanak a járványügyi adatok, és

Hirdetés

soha nem volt ilyen nagy emelkedés az aktív fertőzöttek számában és két hét alatt megduplázódott a lélegeztetőgépen levők száma.

Müller megjegyezte, hogy nagyon magasak ezek a számok és rendkívüli megterhelést jelent az ellátórendszerre.

Éppen ezért mindenkit arra kér, hogy aki tünetet észlel magán, az maradjon otthon és telefonon értesítse a háziorvosát.

A reprodukciós ráta 1,4 százalékos, ezt kell megtörni.

Elhangzott az is, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ( NNK) laborjában 1307 esetben mutatták ki a brit variáns jelenlétét, 13 főnél a cseh változatot, 145 esetben pedig egyéb, járványügyi szempontból egyelőre nem releváns mutációt.

Ugyanakkor ezeket is figyelemmel követik. Az NNK által elvégzett, pozitív PCR-tesztek 70-80 százalékában mutatták ki a gyorsan terjedő brit variánst.

Ezzel kapcsolatban Müller Cecília ismét elmondta, hogy a fertőzés a fiatalok között gyorsan terjed, azt azonban nem tudta megmondani, hogy ez azért van, mert rájuk veszélyesebb a brit variáns, vagy azért, mert többen vannak közösségben.

A lezárásokkal kapcsolatban az országos tiszti főorvos elmondta, hogy ha valaki az iskolás vagy óvodás gyermekét a nagyszülőkre szeretné bízni, az a legbiztonságosabb, ha a gyerek és a nagyszülő is egészséges.

Ugyanakkor hozzátette, hogy ha a nagyszülő már megkapta a második oltást és azóta eltelt legalább egy hét, akkor ő már védettnek tekinthető.

Hirdetés

Arra az újságírói kérdésre, hogy mi tegyen az a mozgásképtelen beteg, aki nem tud elmenni az oltópontra oltásért, Müller Cecília azt válaszolta, hogy ilyen esetben a háziorvos házhoz megy és ott adja be a vakcinát.

Megerősítette azt is, hogy a hétvégén elmaradt tömeges AstraZeneca-oltást a hét második felében hajtják végre, ugyanakkor aki szombaton-vasárnap elment az oltópontra, jogosult volt és az adatai is rendben voltak, az már megkapta az első adagot.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.