CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

Müller Cecília készenlétben: Magyarországon is bármikor megjelenhet a gyerekeket támadó májgyulladás vírus

A WHO is figyelemmel kíséri a terjedését, már világszerte egyre több országból jelentették, súlyos esetek és halálos áldozata is van.

Egyre többet tudni a gyerekeket támadó hepatitisről, ami már világszerte felbukkant. Eközben az a kérdés kezdi foglalkoztatni az embereket, hogy vajon mikor „jut be” magyarországra is a betegség.

És hogy vajon az Operatív Törzs újra feláll-e Müller Cecíliával az élen, ha súlyosbodik a helyzet.

Hirdetés

Az elmúlt néhány hónapban világszerte közel 200 súlyos, megmagyarázhatatlan hepatitises esetet jelentettek gyermekeknél, ebből legalább kilenc esetet az Egyesült Államokban – írja a Live Science.

A hepatitist leggyakrabban vírusfertőzés okozza, – konkrétan az A, B, C, D és E hepatitis vírusok esetében.

Az Országos Egészségügyi Intézet szerint a hepatitis duzzanatot és májkárosodást okozhat, ami befolyásolhatja ennek a létfontosságú szervnek a működését.
A súlyos hepatitis azonban eddig szokatlannak számított a gyermekeknél.

Eddig mintegy 190 megbetegedést jelentettek világszerte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerint.

Ez több mint 100 esetet foglal magában az Egyesült Királyságban, amely mellett körülbelül egy tucat másik ország jelentett megbetegedést, köztük az Egyesült Államok, Izrael, Dánia, Írország, Hollandia, Spanyolország, Olaszország, Norvégia, Franciaország, Románia és Belgium. Az esetek többnyire 10 év alatti gyermekeknél fordultak elő.

A hepatitis klasszikus tünete a sárgaság, vagyis a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése, amelyet sok érintett gyermeknél észleltek. Vannak, akik gyomor-bélrendszeri tüneteket is tapasztalt, beleértve a hasi fájdalmat, hasmenést és hányást is. Láz ritkán alakult ki.

A COVID-19-et okozó vírus, a SARS-CoV-2 vélhetően nem áll a megbetegedések hátterében. Az egyesült államokban kezelt gyerekek egyike sem volt pozitív a COVID-19-re, és az Egyesült Királyságban sem találtak ilyen összefüggést.

Már a szomszédban kopogtat: kell e féltenünk a gyerekeinket?

Sokakat leginkább az aggaszt, hogy már Romániában is megjelent a betegség.

A betegségre csak tüneti kezelés van, az is korlátozottan, főleg erre a súlyosabb fajtára. Több esetben már májátültetésre volt szükség ami egy életmentő műtéttel ér fel.

Hirdetés

Egy esetben pedig már egy gyermek halálát is okozta a vírus.

Egyelőre még sincs okunk aggódni. Bár minden bizonnyal a színfalak mögött Müller Cecília is figyeli az eseményeket, valamint az Operatív Törzs, így bizonyoska lehetünk, hogy amint súlyosbodna a helyzet, azonnal lépni fognak és jönnek a kormánybejelentések, esetleges intézkedések.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.