CímlapsztorikEgészségünkÉrdekes világ

Napi 3 kávé megdöbbentő egészségügyi hatásaira derült fény: magyar tudósok felfedezése!

Nem csak tovább élsz, és rákellenes hatásai van , ez még csak a jéghegy csúcsa.

A kávéivás még nagyobb mennyiségben sem káros a szív- és érrendszerre, naponta maximum 3 csésze kávé megivása pedig jól kimutathatóan csökkenti a kardiovaszkuláris halálozás és a sztrók esélyét.

Ezt nem valami kávéforgalmazó cég mondja, hanem a magyar Semmelweis és a brit Queen Mary Egyetem közös óriáskutatása állapította meg, amit a European Journal of Preventive Cardiology című szakfolyóiratban publikáltak.

Hirdetés

468 629 olyan felnőtt adatait elemezték, akik a 11 éves vizsgálatsorozat kezdetén nem szenvedtek semmilyen szív- és érrendszeri betegségben.

ávézás szempontjából 3 csoportba sorolták őket. 22,1 százalékuk volt kávét nem ivó, 58,4 százalékuk kávét mérsékelten fogyasztó, ami napi maximum 3 csészét takar, illetve 19,5 százalékuk jelentős mennyiséget fogyasztó.

A hatalmas mintával dolgozó kutatás legfontosabb következtetése az, hogy az elterjedt népi bölcsességre rácáfolva a kávéivás úgy általában nem káros a szívre és az erekre, még nagy mennyiségben sem.

„Fontos (…) megemlíteni (…), hogy negatív kardiovaszkuláris következményeket nem találtak azok körében, akik jelentősebb mennyiségben (>3,0 csésze/nap) isznak kávét.”

-fogalmazta ezt meg dr. Maurovich Horvat Pál, Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikájának igazgatója, a kutatás egyik vezetője.

kevéssé.

“Az összhalálozás terén 12%-os, a kardiovaszkuláris halálozás terén 17%-os, az újonnan kialakuló stroke terén pedig 21%-os relatívkockázat-csökkenést figyeltünk meg a kávét mérsékelt mennyiségben fogyasztók körében, összehasonlítva adataikat azokéval, akit egyáltalán nem fogyasztanak kávét”

-fogalmaz a tanulmány. Maurovits pedig így foglalta össze a lényeget:

“A rendszeres, mérsékelt mennyiségű kávéfogyasztás előnyös hatással van a szívre, visszafordítja a korral járó szívelváltozásokat.”

Hirdetés

“Miközben az őrölt kávé mértékletes fogyasztása és a halálozási esélyek csökkenése között találtunk összefüggést, ugyanezt már nem tudtuk kimutatni a rendszeresen instant kávét fogyasztók körében.

Ennek oka valószínűleg a két kávétípus feldolgozásában keresendő, mert különböző kémiai anyagok mutathatók ki bennük.”

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.