Tudomány

Kitálalt a kutató: tudósok és politikusok felelnek több ezer járványhalottért

Lényegében bizonyos értelemben átverték a lakosságot, és helytelen, hibás lépéseket tettek, amik országszerte több ezer ember halálához járulhattak hozzá.

Az oxfordi John Bell professzor úgy látja:

Tudósok és politikusok helytelen viselkedése okozta, hogy a brit gyártású vakcina hírneve világszerte károsodott.

Hirdetés

A Guardian is arról ír, hogy a vakcinafejlesztésben részt vevő brit kutató szerint „valószínűleg ezreket ölt meg” az AstraZeneca oltás hírnevének károsodása.

Mindez azért következhetett be, mert a vérrögképződéses mellékhatásról tucatjával kezdtek el írni a lapok, a médiumok, és beszélni a politikusok, tudósok.

A vérrögökkel kapcsolatos félelmek miatt emellett több más országban, köztük Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban, Hollandiában, Írországban, Dániában, Norvégiában, Bulgáriában, Izlandon és Thaiföldön is leállították az AstraZeneca vakcina alkalmazását.

Ezzel azonban valószínűleg a tudósok és a politikusok több ezer ember halálához járulhattak hozzá

– állítja a brit tudós.

A vérrögképződés általános kockázata az oltáshoz kapcsolódóan nagyon alacsony – becslések szerint összességében egy a 65 ezerhez –, de valamivel magasabb a fiatalabb felnőtteknél.

Igen ám, de mire kiderült, hogy az oltás lehetséges kockázatai jóval kisebbek a koronavírus kockázatainál, akkorra már késő volt, mert számos országban életkor szerinti korlátozásokat vezetek be a vakcinákra.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.