CímlapsztorikÉrdekes világ

Napokon belül teljesen átalakul Európa időjárása: kiadták a figyelmeztetést

Egy nagy horderejű folyamat van készülőben.

Ezen a héten még a mostanihoz hasonló, inkább áprilisi, változékony időjárás folytatódik.

A jövő héten viszont teljesen átalakul Európa időjárása: azt egy nagyon lassan kelet felé helyeződő, nyugat-európai ciklon, és egy keleti anticiklon együttesen alakítja.

Hirdetés

A két képződmény határán akadálytalanul érkezhet a meleg, jórészt száraz levegő Közép-Európába – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Szerdára virradó éjszaka fátyolfelhős lesz felettünk az ég, azonban csapadék nem várható.

A déli, délnyugati szél időnként megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 12 fok között alakul, de a szélcsendesebb helyeken ennél pár fokkal hidegebb is lehet.

Szerdán a reggeli óráktól északnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, így az északnyugati megyékben legfeljebb rövid időre süthet ki a nap, míg máshol többórás napsütés valószínű. Kora délutántól az érkező front mentén többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar, a csapadék a délkeleti megyéket csak az esti órákban érheti el.

Élénk, olykor erős lesz a délnyugati szél, amit napközben már viharos lökések is kísérhetnek, a front érkezésével pedig északnyugatira fordul a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között alakul.

Csütörtök éjszaka csökken a felhőzet, majd napközben már ismét nagyobbrészt felhős időre számíthatunk, inkább csak rövid napos időszakok várhatók. Elsősorban a Dunántúl nyugati felén fordulhat elő helyenként kisebb eső, zápor.

A szél északnyugati, nyugati irányúról délnyugatira, délire fordul, nagy területen élénk, az északi megyékben többfelé erős lökések kísérik. A hajnali 3, 10 fokról délutánra 13 és 19 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Pénteken délelőtt megvastagszik, záródik a felhőtakaró, és többfelé lesz eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik a délnyugati, majd az északnyugati, nyugati szél.

A hajnali 5, 12 fokról általában 13 és 19, egészen délen, délkeleten 20 és 24 fok közé emelkedik a hőmérséklet – írják a meteorológusok.

Hirdetés
Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.