CímlapsztorikÉrdekes világTudomány

NASA: valami furcsa dolog történik az univerzummal

Ideje megkongatni a vészharangot?

Vajon mekkora lehet a baj, és mi az, amiről a világ nem is tud…?

Minden bizonnyal sok mindent nem értünk az univerzummal kapcsolatban, és ezek közül az egyik legmakacsabb rejtély az a tény, hogy a kozmosz gyorsuló ütemben tágul.

Hirdetés

A tudósok évek óta gyűjtenek adatokat és csillagászati megfigyeléseket végeznek annak érdekében, hogy pontosan kiszámítsák ennek a tágulásnak a sebességét és megértsék, mi okozhatja.

Most a NASA felfedte, hogy a Hubble Űrteleszkóp legfrissebb adatai alátámasztják azt az elképzelést, hogy valami “furcsa” dolog történik.

Ugyanis különös eltérés mutatkozik a körülöttünk lévő univerzum tágulási ütemében a közvetlenül az ősrobbanás utáni megfigyelésekhez képest.

“Az univerzum tágulási sebességének legpontosabb mértékét a teleszkópok és a kozmikus mérföldjelzők aranystandardja alapján kapjuk meg,”

mondta a tanulmány vezetője, a Nobel-díjas Adam Riess.

“Erre készült a Hubble Űrteleszkóp, az általunk ismert legjobb technikák felhasználásával.

Ez valószínűleg a Hubble magnum opusa, mert a Hubble életéből további 30 évre lenne szükség ahhoz, hogy ezt a mintát akár megkétszerezzék.”

Az eltérés arra utal, hogy az univerzum tágulása sokkal összetettebb a vártnál, és olyan új fizika is jelen lehet, amelyet egyszerűen még nem értünk.

Remélhetőleg az újabb teleszkópokon, például a James Webben keresztül végzett jövőbeni megfigyelések további adatokkal szolgálnak majd, hogy egyszer s mindenkorra megoldják ezt a kozmikus rejtélyt.

Hirdetés

Egyesek szerint a tágulás egyre gyorsuló ütemben van és “hamarosan” (csillagászati léptékben persze) elhozza majd az univerzumunk szétesését.

Ekkor minden egyetlen pontba omlik majd össze.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.