CímlapsztorikÉrdekes világ

NATO: Ukrajnának megvan minden joga, hogy visszafoglalja a területeit és támogatni fogjuk ebben

„Ha az oroszok felhagynak a háborúval, béke lesz. Ha az ukránok hagynak fel vele, azzal megszűnnek önálló államnak lenni” – jelentette ki a NATO.

Ezzel gyakorlatilag ténylegesen a harmadik világháború előszobájába került Európa.

Kemény NATO üzenet, Putyin őrjöngeni fog

Illegitimnek tekinti mind a NATO, mind az Európai Unió a négy ukrán régió orosz annexióját, pénteken késő délután pedig megszólalt a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg is.

Hirdetés

Szerinte a „II. világháború óta történt legnagyobb, európai földön történő területszerzésről, megkísérelt elcsatolásról van szó. Elítéljük az illegális kirakat-népszavazásokat.

Az ilyen fajta földszerzés, annektálás illegális és illegitim. Ezek a földek Ukrajnához tartoznak” – idézte a főtitkárt az Euronews.

Stoltenberg szerint „ez egy történelmi pillanat: Putyin mozgósításba kezdett, nukleáris csapással fenyegetett, majd annektálta a területeket. Ezek közül egyik sem sugároz erőt. Ezek a tettek gyengeséget sugároznak és azt, hogy ez a háború nem a kijelölt célok mentén halad”

– mondta.

Putyin számára világossá kell tenni: nem lehet megharcolni egy nukleáris háborút

A NATO főtitkára hozzátette:

A háború kitöréséért kizárólag Putyin a felelős. „Ha az oroszok felhagynak a háborúval, béke lesz. Ha az ukránok hagynak fel vele, azzal megszűnnek önálló államnak lenni.

A mi szándékunk továbbra is az, hogy segítsük Ukrajnát, de a NATO nem vesz részt a konfliktusban”

– tette hozzá.

„Ha mi elfogadjuk az annektálást, akkor azzal elfogadjuk azt is, hogy a nukleáris fegyverrel való zsarolás sikeres. Vagyis nem tehetünk mást, mint hogy támogatjuk Ukrajna jogát arra, hogy megvédje magát”

Hirdetés

– részletezte Stoltenberg.

Majd hozzátette:

„Oroszországnak meg kell értenie, hogy egy nukleáris háborút nem lehet megnyerni, nem lehet megharcolni. Ennélfogva támogatni fogjuk Ukrajnát a továbbiakban is, hogy képesek legyenek minél több területet felszabadítani az orosz megszállás alól”.

Ez már a harmadik világháború előszobája?

Egyre több szakértő figyelmeztet, hogy bár a NATO-nak alapvetően igaza van, arra nagyon kell vigyázni, hogy ne lépjenek be nyíltan a háborúba.

Ha ugyanis lehet hinni a korábbi Kreml-közeli forrásoknak, akkor Putyin elmeállapota meglehetősen labilis.

Tarjányi Péter magyar biztonságpolitikai szakértő szerint például az sem kizárt, hogy Putyinnak van egyfajta Istenkomplexusa.

Az ilyen ember pedig ha sarokba van szorítva, nagyon veszélyes tud lenni.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.