CímlapsztorikEgészségünk

Népszerű édesítőszer vérlemezke összetapadást, szívinfarktust és sztrókot okozhat, duplájára növeli az esélyét

Egy új, nagy port kavaró tanulmány szerint a szervezetünknek halálos méreg lehet a magyarok által is közkedvelt édesítőszer.

A 3 éven belüli halálozás jóval nagyobb esélyét is kiválthatja. Ha ezt elolvasod, másnap ki fogod dobni otthonról az összeset!

A szívbetegségek egyik legmagasabb kockázata lehet a cukorbetegség mellett.

Hirdetés

laboratóriumi és állatkísérletek bizonyították, hogy az eritrit a vérlemezkék összetapadását okozhatja, ezáltal véralvadást idéz elő.

A vérrögök így képződnek, ezek pedig leszakadhatnak, elvándorolhatnak a testen belül a szívbe, ahol infarktust okozhatnak, vagy pedig az agyba, ahol szélütést idézhetnek elő.

Az eritrit használata tehát véralvadási kockázatot jelenthet, ami súlyos, életet veszélyeztető állapot.

Nyilván a tudósok a biztonsági mondatot is odaírták, hogy további vizsgálatok szükségesek.
Mindezt részben azért is írhatták oda, mert nem akarják, hogy az édesítőszer ipari ügyvédek megrohamozzák őket.

Egy több millió dolláros iparágról beszélünk, mindent el fognak követni azért, hogy forgalomban maradhassanak ezek a termékek.

Pedig az eredmények alapján az általános korlátozásuk vagy betiltásuk kellene hogy napirenden legyen.

Összefüggésbe hozható a vérrögképződéssel, a sztrókkal, a szívinfarktussal és a halállal az eritritol (vagy eritrit) nevű cukorpótló, amelyet hagyományosan édesítésre használnak

– írja a CNN is.

„A kockázat mértéke nem volt szerény”

Hirdetés

– mondta a tanulmány vezető szerzője, Dr. Stanley Hazen, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézet kardiovaszkuláris diagnosztikai és megelőzési központjának igazgatója.

A Nature Medicine című folyóiratban hétfőn közzétett tanulmány szerint a szívbetegségek már meglévő kockázati tényezőivel, például cukorbetegséggel rendelkező embereknél kétszer nagyobb volt a szívroham vagy a szélütés kockázata, ha vérükben a legmagasabb volt az eritritol szintje.

„Ez mindenképpen riasztó jelenség”

– mondta Dr. Andrew Freeman, a National Jewish Health, egy denveri kórház kardiovaszkuláris-megelőzési igazgatója, aki nem vett részt a kutatásban.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.