CímlapsztorikÉrdekes világ

Novák Katalin megsemmisíti a határon túli magyarok jogait: precedens értékű döntések születtek?!

Novák Katalin kárpátaljai gyerekek és szüleik állampolgárságát vonta vissza.

Egyesek szerint ez még csak a kezdet…?

Újabb kárpátaljai személyek magyar állampolgárságát vonta vissza Novák Katalin

Hirdetés

– szúrta ki a hétfő késő este megjelent Magyar Közlönyből a hvg.hu.

A határozat szerint

egy Kovácsrétről származó házaspár és 14 éves lányuk, illetve 10 éves fiuk, valamint egy szintén kárpátaljai apa, 21 éves lánya és 12 éves fia nem magyar állampolgár többé.

Rajtuk kívül egy oroszországi, nevéből láthatóan valamelyik ottani muszlim népből származó 28 éves nő állampolgárságát is visszavonta az államfő.

A törvény szerint az állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki azt a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

A mostani határozatokat Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenjegyzésével adták ki.

Az utóbbi időben több határon túli magyar állampolgárságát is visszavonta a köztársasági elnök, ami miatt komoly kriitkákat is kapott.

A „rossz nyelvek” már egészen odáig mennek, hogy azt kezdták el sugallni, hogy Novák Katalin lényegében elkezdte megsemmisíteni a határon túli magyarok jogait és állampolgárságát.

Természetesne azért ewkkora „őrültséget” Novák Katalin sem követne el, mindenesetre azzal kapcsolatban is több támadás és kritika érte, hogy a fentieket megtette.

Hirdetés

A Magyar Helsinki Bizottság szóvivője azt mondta, a büntetést általában akkor alkalmazzák, ha valaki valótlan adatokat ad meg, hamis iratokkal igazolja magyar felmenőit.

Illetve az ezt megelőző években Novák Katalin elődeinél ez egyáltalán nem volt jellemző.

Bár szó sincs arról, hogy a köztársasági elnök tömegével vonná meg a jogait a határon kívül rekedt magyaroknak, ennek ellenére úgy tűnik, hogy bizonyos esetekben nem fél, „nem remeg a keze” olyan határozatot aláírni, ami egy igen komoly, majdhogynem „szerzett jogtól” fosztja meg az állampolgárokat.

Ki mit gondol?

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.