Tudomány

Nukleáris háborúról és idegen invázióról beszélt Stephen Hawking utolsó jóslataiban

7 hátborzongató jóslat Stephen Hawkingtól, amit ránk hagyott…

Stephen Hawking, Albert Einstein óta a legismertebb tudós volt, széles körben ismert a fizika és a kozmológia úttörő munkáiról. Ragyogó elméleteiben a tudós megpróbálta elmagyarázni, hogyan működik világegyetemünk.

Ugyanakkor a Föld és az emberiség jövőjével kapcsolatos nézetei rendkívül pesszimisták voltak és nem sok jót jósolt nekünk.

Hirdetés

A géntechnológiával módosított oltások drámai következményekkel járhatnak

A zseni azt mondta, hogy az emberiség egyik legnagyobb veszélyét nem a kozmosz okozta, hanem az, amit az emberek maguk alkottak.

Már jóval korábban, a tudósok elkezdték géntechnológiával módosított vírusokat használni az emberi betegségek kezelésére.

De más alkalmazási módjukra is rájöttek.

Például a rákos sejteket elpusztító vírust létrehozó kutatók arra döbbentek rá, hogy a vírusuk csökkentheti az alkohol utáni vágyat. A baj, hogy még mindig nem értjük teljesen ezeknek a vakcináknak a hosszú távú működését és nem tudjuk, hogy milyen hatással lehetnek ránk.

Földönkívüli invázió

Hawking úgy gondolta, hogy a kozmoszban más életformák is vannak, és hogy nem feltétlenül barátságosak.

1983-ban Hawking és James Hartle együtt kidolgozta a „határok nélküli” elméletüket, amely leírta, hogy a Föld miként született a Nagyrobbanás idején. Hawking a szerint kozmoszunk csak egy a sok különálló világegyetem közül, amelyeket számos más „Nagy Bumm” hozott létre.

Bár még mindig nincs bizonyíték arról, hogy nem vagyunk egyedül a kozmoszban, nagy a valószínűsége annak, hogy nem vagyunk egyedül ebben a hatalmas világban, ám azt is valószínűnek látta, hogy az idegenek más élőlényeket szeretnének az uralmuk alá hajtani vagy egyenesen elpusztítni, lévén, hogy ők rendelkezhetnek fejlettebb technológiával.

Az univerzum a végére ér

A záró munkájában, A Smooth Exit From Eternal Inflation-ban két héttel a halála előtt fejezte be. Hawking azt jósolta, hogy világegyetemünk végül elhalványul a sötétségbe, mivel minden csillag energiája egyszer elfogy.

Ezért véleménye szerint kétségbeesetten szükségünk van a lehető leghamarabb más univerzumokat találni és eljutni oda, ha túl akarjuk élni.

Hirdetés

A robotok felváltják az embereket

Noha maga Hawking élete a mesterséges intelligenciától függött, egyáltalán nem bízott benne. Egyszer azt mondta, hogy ez a „civilizáció történetének legrosszabb találmánya” lehet, mivel pótolhatja az embereket.

Az AI (mesterséges intelligencia) jelenlegi hasznossága ellenére figyelmeztette, hogy ezeknek a technológiáknak a továbbfejlesztése végzetes hiba lehet, ha nem vesszük figyelembe azokat a kockázatokat, amelyeket ez okozhat nekünk.

„Amint az emberek fejleszteni fogják a mesterséges intelligenciát, önmagában elindul, és egyre növekvő ütemben alakítja majd át magát.” – jósolta. Ilyen módon az élet új formája felülmúlhatja az embereket.

A nukleáris fegyverek elpusztítják a lakosságot

Hawking véleménye szerint az agresszió és az irracionális viselkedés a legrosszabb emberi vonások, amelyektől meg kellene szabadulnunk. Manapság azonban nincs jele a konfliktus csökkentésének, és a militarizált technológia és a tömegpusztító fegyverek fejlesztése katasztrofális következményekhez vezethet bennünket, amelyek világunk végét jelentenék.

Találnunk kell egy másik bolygót, amelyen élhetünk

Hawking szerint találnunk kell egy másik bolygót, amelyen 100 éven belül élhetünk, különben meghalunk, mivel bolygónk már elérte a határait. Ahhoz, hogy megmentsük magunkat az olyan problémáktól, mint a hatalmas népességnövekedés, a környezetszennyezés, az erdőirtás, a járványok, és új világokat kell felfedezniük.

A Föld tűzlabdává válik

Hawking azt is jósolta, hogy 600 év alatt bolygónk tűzlabdává válik. Addigra a Föld annyira túlnépesedik, hogy energiafelhasználásunk miatt a bolygó felforrósodik és az emberiség elpusztul.

Hawking hozzátette, hogy a globális felmelegedés a Föld körülményeit hasonlóvá tenné a Vénuszhoz, ahol az átlaghőmérséklet körülbelül 250 Celsius fok, gyakran kénsav esik az égből, és a szélsebesség akár 100 méter / másodperc is lehet.

A fizikus azt mondta:

„Az éghajlatváltozás az egyik legnagyobb veszély, amellyel szembesülünk, és ez az, amelyet megakadályozhatunk, ha most cselekszünk.”

A fizikus az Expedition New Earth című BBC-dokumentumfilmben anno azt mondta, hogy véleménye szerint az embereknek 100 évük van elhagyni a bolygót, mielőtt az a sírjukká válna.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kövesd partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.