CímlapsztorikÉrdekes világ

Olcsó megoldás válthatja ki teljesen a benzint és a dízelt

Mindenhol forradalmasíthatja az autózást! Egy teljesen új módszerről van szó!

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatócsoportja új módszert talált az ammónia nitrogéngázzá történő átalakítására, ami lehetővé teszi, hogy a dízelt és benzint kiváltsák.

Ráadásul az ammónia körforgásosan újratermelhető üzemanyaggá válhat, miközben a szénalapú energiahordozókkal szemben úgy lehet vele energiát előállítani, hogy a folyamat nem jár károsanyag-kibocsátással.

Hirdetés

Az ammónia (vagy régies nevén légköneg) nitrogén és hidrogén vegyülete. Normálállapotban jellegzetes szúrós szagú, gáz-halmazállapotú anyag.

Ettől még a természetben nagy mennyiségben előfordul a talajban ammóniumsók formájában, a levegőben pedig tisztán is, de csak gyenge koncentrációban.

Emellett könnyen előállítható: keletkezik elemeiből, így hidrogénből és nitrogénből szintézis útján, valamint bomlás útján számos nitrogéntartalmú vegyületből.

Emiatt sok szempontból előnyös lenne, ha úgy lehetne üzemanyagként használni, hogy közben nem termelődik vele még több károsanyag.

Ugyanis az ammóniát már régen használják üzemanyagforrásként: a II. világháború idején autókban használták gázolaj helyett, és a tudósok ma is fontolgatják, hogyan lehetne a benzint helyettesítve motorokat működtetni vele, különösen a hajózásban és a szállítmányozásban. Az ammónia elégetésekor azonban mérgező nitrogén-oxid gázok szabadulnak fel.

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatása ezt a problémát oldja meg: az ammónia hozzáadása a platinaszerű ruthénium elemet tartalmazó fémkatalizátorhoz spontán módon nitrogént termel, ami azt jelenti, hogy nincs szükség hozzáadott energiára.

Ehelyett ez a folyamat hasznosítható elektromos áram előállítására, melléktermékként protonok és nitrogéngáz keletkezik.

Ráadásul a fémkomplex oxigénnel való érintkezés révén újrahasznosítható és többször is felhasználható, ami mind sokkal tisztább folyamat, mint a szénalapú üzemanyagok használata

– derül ki a Phys.org cikkéből.

Hirdetés

Az új fémkatalizátorral elkerülhetők a mérgező melléktermékek. Ha a reakciót egy olyan üzemanyagcellában helyeznék el, ahol az ammónia és a ruthénium egy elektródfelületen reagál, akkor katalitikus átalakító nélkül, tisztán termelhetne villamos energiát.

“Olyan kémiai vegyületeket fedeztünk fel, amelyek szobahőmérsékleten, alkalmazott feszültség vagy hozzáadott vegyszerek nélkül katalizálják az ammónia nitrogénné történő átalakulását. Tudomásunk szerint ez az első olyan eljárás, amely ezt lehetővé teszi”

– kommentálta Wallen a felfedezésüket, amelyet az egyik legrangosabb tudományos lapban, a Nature Chemistryben tettek közzé november 8-án.

“Az egyik következő kihívás, amin szeretnénk megoldani, az az, hogy hogyan lehetne hidrogéngáz helyett vízből ammóniát előállítani. Az álom az, hogy a víz, a levegő és a napfény hármasával hozzunk létre üzemanyagot”

– mondják a kutatás vezetői.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.