CímlapsztorikÉrdekes világ

Oltatlannak számítanak, ezért újra beoltanak szputnyikos magyarokat, kitört a balhé

Többen NÉGY oltást kaptak, a virológusok szerint az eljárás veszélytelen,a WHO már jóval óvatosabb…

Nem kell ahhoz orvosi hiba, hogy valaki négy adag koronavírus elleni oltást kapjon.

Több olyan orosz vakcinával oltott magyarról is tudni lehet, akinek a háziorvosa az újabb oltási sor mellett döntött, ezúttal azonban nyugati oltóanyaggal. A virológus szerint az eljárás veszélytelen.

Hirdetés

Hiába teltek már el hosszú hónapok, még mindig nem könnyű azoknak a magyaroknak a helyzete, akiket a Szputnyik V vakcinájával oltottak be.

Sokan abban reménykedtek, hogy az orosz oltóanyag a nyáron megkapja az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét, ehhez képest már október közepe van, és az uniós országok többsége még mindig nem fogadja el vakcinát.

Azoknak, akik utazni akarnak – legyen az nyaralás, vagy éppen munka – így továbbra is marad a teszt, a bátrabbaknak pedig a harmadik oltás, már amennyiben el tudják intézni, hogy a Janssen egydózisú vakcináját kapják meg.

De mi a helyzet azokkal, akik nem átutazóban vannak, hanem szputnyikosként költöztek valamelyik nyugat-európai országba?

alapján Németországban több háziorvos gyors megoldást talált a problémára: mivel hivatalosan oltatlannak számítanak, beoltják őket valamelyik nyugati vakcinával. Ez tehát azt jelenti, hogy

aki itthon megkapta a Szputnyik V mindkét dózisát, az néhány hónappal később akár két Pfizert is kaphat, ezzel négyre emelve a koronavírus elleni oltásai számát.

“Majd sugárzok és gyógyítok”

Pontosan így járt Berta, aki családjával májusban költözött ki Berlinbe. Az édesanyát még áprilisban hívta fel budapesti háziorvosa, hogy megkaphatja a Szputnyik V vakcinát, és bár az orosz oltóanyagnak ekkor még nem volt európai engedélye, Berta hitt benne, hogy ez júniusban már megváltozhat. Nem így lett, ami nem várt nehézségek elé állította.

A Covid-igazolást nagyon sok helyen elkérik, legyen az múzeum, étterem, vagy akár egy park.

Hirdetés

A Szputnyik V-vel oltottak itt hiába próbálkoznak, az ő esetükben a helyi Covid-alkalmazás beolvassa ugyan a vonalkódot, de azt írja ki rá, hogy érvénytelen.

„Németországban sok külföldi él, akit nem uniós vakcinával oltottak be, ezért megpróbáltam utánajárni, hátha érvényes ránk valamilyen szabály.

A német háziorvosi kamara azonban még nem alakította ki az álláspontját a kérdésben. Így bejelentkeztem a környéken egy háziorvoshoz, aki a Szputnyikot meghallva azt közölte, mivel hivatalosan oltatlannak számítok, ezért megkaphatom a Pfizer mindkét dózisát” – mesélte.

Berta ekkor megpróbálta meggyőzni, hogy legalább egy antitestvizsgálatot végezzenek, de mivel az orvos szerint abból nem lehet megfelelő következtetéseket levonni, beadták neki a Pfizer első dózisát, és hamarosan mehet a következőre is.

Bár az orvos figyelmeztette, hogy a második Pfizer után erősebb mellékhatások jelentkeznek majd, az édesanya nem tart attól, hogy bármi baja lenne a négy oltástól.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partner oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.