CímlapsztorikÉrdekes világTech-Kütyük

Olyan gépet épített, ami 5000 liter vizet is képes előállítani a levegőből naponta

Egy 82 éves spanyol mérnök kifejlesztett egy olyan gépet, amellyel vizet lehet kivonni a levegőből..

Szerintetek meddig marad életben…?

A vízhiány komoly probléma világszerte.

Hirdetés

Míg a tiszta vízhez való hozzáférés legtöbbünk számára olyan egyszerű, mint a csap kinyitása, nagyon sokan több kilométert kénytelenek gyalogolni, hogy ivóvízhez jussanak.

Még a jól működő közösségekben is kialakulhat hirtelen ivóvízhiány politikai konfliktusok, természeti katasztrófák vagy akár az éghajlatváltozás miatt

-írja az ÚjVilágtudat.

A 82 éves Enrique Vega találmánya szintén egy ilyen szerencsétlenség következménye, amely hazáját, Spanyolországot sújtotta a kilencvenes években.

Bár félsziget, Spanyolország hajlamos az aszályra, és a kilencvenes évek elején olyan szárazsággal szembesült, amely öt évig tartott.

A gép elve megegyezik a légkondicionálóéval, ami villamos energiát használ a környező levegő lehűtésére, majd a következő lépésben vízgőzt kondenzál.

Vega találmánya kezdetben nem működött 40 Celsius foknál magasabb környezeti hőmérséklet mellett, ami gyakori jelenség a vízhiányos területeken, például a sivatagokban.

Ezért tovább javította a gép képességeit, és 2004-ben megalapította az Aquaer-t, hogy ígéretes megoldásként kínálja a világnak alkotását.

Az élelmiszer- és egészségügyi iparágak vízellátása mellett a társaság falvakban és kisvárosokban telepíti a gépet egy civil szervezeten (Water Inception) keresztül.

Hirdetés

Ráadásul a gép kisebb modellje napi 50-70 liter vizet tud biztosítani, míg egy nagyobb változata akár napi 5000 litert is képes előállítani.

“A cél az, hogy eljussunk olyan helyekre, mint a menekülttáborok, ahol nincs ivóvíz,”

– mondta Vega.

Amikor a vállalat a Namib-sivatagba telepítette egyik egységét, meglepte a helyieket.

Az Aquaer legújabb modelljei 10-15 százalékos páratartalom esetén is működhetnek, állítja a cég.

“Az elképzelésünk nem csak egy hatékony eszköz gyártása, hanem az is, hogy hasznos legyen azok számára, akiknek kilométereket kell gyalogolniuk, hogy vizet hozzanak vagy kutakat készítsenek,”

– tette hozzá az idős feltaláló.

A Water Inception segítségével a vállalat napi 500 liter kapacitású gépet telepített egy libanoni, Tripoli melletti menekülttáborba.

A civil szervezet most forrásokat gyűjt, hogy napelemeket telepítsen a gépre, és csökkentse a folyamat elektromos és környezeti költségeit.

Forrás: ÚjVilágtudat

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Ha tetszett, kövesd partnerünk tartalmait is!

Iratkozz fel a csatornára.

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.