CímlapsztorikÉrdekes világ

Orbán a kínai vakcinával oltatja be magát, mert szerinte a kínaiak ismerik a legjobban a vírust

A miniszterelnök erről az állami rádióban beszélt. Szerinte húsvét környékén lehet a nyitásról gondolkodni, ha addig tömegeket sikerül beoltani.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió műsorában kijelentette, ő is be fogja oltatni magát, és

ha választhat, akkor a kínai vakcinával, a Sinopharm készítményével szeretné ezt tenni, mivel a kínaiak ismerik a legrégebben a vírust, ők tudhatnak róla a legtöbbet.
Minderről egy nappal azután beszélt, hogy a kormány egy rendelettel gyakorlatilag hatósági jóváhagyás nélkül is zöld utat adott a kínai vakcinának Magyarországon. A rendelet szerint ugyanis minden olyan vakcina bevethető lesz nálunk, amivel már legalább 1 millió embert beoltottak, és amit legalább három országban már használnak, amelyek közül egy uniós ország, vagy uniós tagjelölt ország.

Hirdetés

A kínai vakcinát egyetlen uniós országban sem használják, és forgalmazásához a kínaiak meg sem kérték az uniós engedélyt, viszont oltanak vele Szerbiában, ami uniós tagjelölt.

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta, naponta kap jelentést arról, hogy mik a szerb tapasztalatok a kínai vakcinával. Azt mondta, Szerbia jobban meg tudta szervezni az ellátást, mint az Európai Unióba tartozó országok.

Szerbia „egy komoly ország”, a leginspirálóbb példa, és „előszoba”, ahol „kipróbálják nekünk azokat a vakcinákat, amikkel nekünk még fenntartásaink vannak.”.
Bejelentette, hogy pénzeken vagy szombaton már meg is köthetik a szerződést a kínaiakkal. Orbán Viktor szerint tárgyalunk amerikai és izraeli gyártókkal is.

Szóba került az orosz vakcina is, a miniszterelnök szerint vannak, akik abban bíznak. „Mások meg ideológiailag gondolkodnak erről is, és azt mondják, hogy nekik a nyugati vakcina kell.”

Orbán Viktor által említett nyugati vakcinák közül három már rendelkezik uniós engedéllyel, csak épp egyelőre túl kevéshez jut ezekből hozzá Európa. Emiatt a miniszterelnök úgy érvelt, a vakcina nem lehet politikai kérdés, „kelet vagy nyugat kérdés.”

Ismét megerősítette, ha többféle vakcina lesz elérhető, akkor az emberek választhatnak majd közülük.
De ha nincs olyan, amit a regisztráló szeretne, a sor végére teszik, és majd jelentkeznek, ha érkezik belőle.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.