Címlapsztorik

Orbán: egy nagyon nagy katonai akció kellős közepén vagyunk

„A muníció rendelkezésre áll…” Nyíltan beszélt a vírushelyzetről és arról, mi következik. Elmondta, mi várható jelen helyzetben az elkövetkező hetekben, erre mindenkinek fel kell készülnie.

Orbán Viktor azzal kezdte a ma reggeli rádióinterjúját, hogy nem a legjobb hír azzal kezdeni, hogy nem lazít a kijárási korlátozáson, mert keveset tudunk a vírusról, ezért óvatosak vagyunk, az életösztön vezet minket.

Laboratóriumként tekint Ausztriára, ami bevált ott, azt szabad átvenni.

Hirdetés

Az “maga a dzsihad” két-három gyerekkel otthon lenni lakótelepen, de egyelőre nem meri azt mondani, hogy lazítsunk a kijárási korlátozáson. “Reméld a legjobbat, készülj a legrosszabbra” – ezt az elvet követi.

A műsorvezető Nagy Katalin kérdésére, hogy miért kell a kórházi ágyak 60 százalékát felszabadítani, és betegeket hazaküldeni, Orbán Viktor azt mondta: ezek mind fontos kérdések.

Visszament a kályhához, a járvány lassítására, azt mondta, hogy a védekezés sikeres volt, “időt nyertünk a kórházak felkészítésére”, neki minden munkapercét az vitte el, hogy legyen elegendő ágy, lélegeztetőgép és mellette egészségügyi dolgozó, mire tetőzik a járvány.

Ha minden idősek otthonából minden tizedik elkapja a vírust, az 10 ezer ember – ő így kalkulál.

A mostani halálozási arányuk “viselhető szám” – mondta, de a legrosszabb esetre is készülve a cél 8000 lélegeztetőgép és a 30 ezer kórházi ágy.

“Magyarországon van 68 ezer kórházi ágy, ennek a 34 százalékán nem volt beteg. Azaz az összes kórházi ágy 16 százalékát kell felszabadítani”

– mondta a műsorban, hozzátéve: nem tudják ezt másképp megoldani.

Azt orvosi grémium adta ki, hogy mi a halasztható és halaszthatatlan ellátás: ez orvosi és nem politikai döntés – tette hozzá. Bonyolult művelet mindez.

Nagyon nagy katonai akció kellős közepén vagyunk, a járványt úgy kaptuk a nyakunkba másoktól

– fogalmazott.

Hirdetés

Jobban állunk, mint egy hete, az orvosok, ápolók egészségügyi dolgozók “több mint becsülettel helyt állnak, a kórházigazgatók is jók” – mondta a műsorban.

A kórházparancsnokok feladata, hogy “katonásan legyen feszes” a kórházak gazdálkodása, a készletek tekintetében is – mondta, egyértelművé téve: az Operatív Törzs döntéseinek a végrehajtása nem választható, azt végre kell hajtani.

“Ez egy sprőd helyzet”

– fogalmazott a kórházak békebeli autonómiájára utalva.

“Mire eljutunk a tömeges megbetegedésekig, bele fogunk tanulni, hogyan kell járvány idején viselkedni, hogy túléljük ezt a veszedelmet” – tette hozzá.

Visszatérve a kijárási korlátozásra, és hogy a polgármesterek szigoríthatnak ezen, azt mondta: hogy minek van előnye, azt az íróasztal mellett is ki lehet spekulálni, de ő a gyakorlatnak jobban hisz: a polgármesterek jól működtek. “Húsvét nincs mégegyszer, de a jó idő, a fertőzés veszedelme ismét itt van”.

Van főszabály, de a különböző településeken különböző mértékben kell reagálni minderre – derült ki a szavaiból.

Nem fogjuk tudni elkerülni, hogy Budapesten sajátos szabályokat léptessünk életbe, illetve a főpolgármester külön szabályokat alkalmazzon – jelentette be a miniszterelnök, mert itt van a fertőzések nagy százaléka. Ezért örül a közte és a polgármester közötti jó viszonynak.

“Még nincs itt a pillanat, de eljön az idő”, hogy országosan differenciáljanak a kijárási korlátozást illetően – hangzott el.

A Pesti úti idősotthonban történt tömeges fertőzések és halálesetek kapcsán azt mondta: ezen nem lehet csak úgy átlépni, nem maradhat következmények nélkül.

Most nem ennek van itt az ideje. “Most nem a felelősséget kell porciózni, állni kell a vártán” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a legbajtársibb viszonyra, együttműködésre törekszik a főpolgármesterrel és a polgármesterekkel a járvány elleni védekezésben.

“Ez egy ezeréves ország, jók a gazdaösztöneik az embereknek. Intelligens nép a miénk, ez a baj idején látható”

– mondta.

Szerinte az állami felelősség nem mellőzhető, de a családok, a települések vezetőinek a felelőssége legalább olyan fontos.

Orbán Viktor azt mondta a járványról és a fertőzöttségről, hogy “a csúcs előttünk van, a nehéz szakasz most következik, belépünk a tömeges fertőzés időszakába”.

Most úgy látja, addigra meglesznek az kórházi ágyak, a lélegeztetőgépek, és a dolgozók mellettük. A kórházakban tíz napi tartalék kiszállításra került, a muníció rendelkezésre áll – jelentette ki, és elismeréssel szólt Szijjártó Péter és a külügy eszközbeszerzéseiért.

Az eredményeket illetően Orbán Viktor azt mondta, a békekötés idejét meg kell várni.

A gazdaságvédelmi akcióterv kapcsán azt mondta, “a majom majd most ugrik a vízbe”. Óriási bravúr lenne, ha a nullát elérnénk a gazdasági növekedés tekintetében, ő óvatosabb mint a jegybankelnök, aki gazdasági növekedésről beszél, hiszen más országokban mindenki azon lamentál, hogy 10 vagy 5 százalék lesz-e a mínusz.

Kormányzati segítséggel sem folytatódik minden úgy, mint előtte. Mindenkitől többet várnak, mintsem hogy “egyszerűen csak kibírja”, mindenkinek gondolkodni kell a saját jövőjéről – mondta. Azt kiemelte, hogy a turizmusnak “tüdőlövése van”, 400 ezren dolgoznak ott, ezért is próbálnak az ágazatnak kiemelten segíteni.

Forrás: Orbán Viktor, ATV, MTI

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Köszönjük!

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.