CímlapsztorikÉrdekes világ

Országszerte szigorítottak a városok polgármesterei: itt a lista, hol mit nem szabad a járvány idején

Számos helyen szigorítottak a kijárási korlátozáson. A te településeden vagy környékeden is?

Megtudhatod, itt van a városokra bontott lista!

A Szeretlekmagyarország jóvoltából:

Hirdetés

Dr. Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere rendeletet hozott arról, hogy 2020. április 18-án és 19-én (szombaton és vasárnap) 9-20 óra között lezárják az Óbudai-szigetet, a Római-partot és a Kossuth Lajos üdülőpartot.

Ezek a területek tehát napközben gyalogosan sem látogathatók, egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős gyalogos közlekedés és háziállat közterületi sétáltatása céljából sem lehet belépni.

Terézvárosban hétvégén a közterületeket kizárólag áthaladásra és egyéni sporttevékenységre lehet használni. A közterületeken semmilyen csoportosulás (kettő vagy több nem ugyanazon háztartásban élő személyekből álló gyülekezés) nem megengedett. A közterületi padokon és más utcabútorokon kizárólag egészségügyi okból lehet tartózkodni. E kivételes esetben is legfeljebb 15 percig. A rendőrség fokozott ellenőrzést tart a VI. kerületben. A Hunyadi téri vásárcsarnokba és a termelői piacra kizárólag maszkban, vagy azt helyettesítő – szájat, orrot takaró – kendőben, sálban lehet belépni. Az épületbe bemenni kizárólag a Hunyadi tér felől lehet, ahol az önkormányzat munkatársai adnak maszkot azoknak, akik semmilyen védőeszközzel nem rendelkeznek. A veszélyhelyzet idejére a Hunyadi és a Jókai tér mellett a Liszt Ferenc teret is lezárták.

Maglódon most először lesznek komolyabb szigorítások. A város közterületein és közparkjaiban tartózkodni csak a legszükségesebb időtartamban lehet a másfél méteres védőtávolság betartása mellett. Három főt meghaladó létszámban, csoportosan a közparkban és parkolókban tartózkodni itt is tilos. A játszóterek, fitneszparkok és gördeszkapálya használata szintén nem megengedett, ahogy a parkolókban és közterületen önkormányzati engedély hiányában bármilyen kereskedelmi tevékenység sem.

A turista forgalomban és a hétvégéken gyakran használt miskolci parkolókat a miskolci lakosság védelmében ismét lezárják a hétvégén

Erről döntött Veres Pál polgármester. A szigorításra azért van szükség, mert az elmúlt hetek tapasztalatai szerint a jó idő és az ingyenes parkolás miatt a hétvégéken ugrásszerűen megnövekszik a parkolók, ezzel együtt a főutca és a kirándulóhelyek forgalma is. A korlátozás betartását az önkormányzati rendészek és a rendőrség ez alkalommal is szigorúan ellenőrzik majd.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere elrendelte

a Tüskésréti szabadidőpark és annak parkolója, a Mandulás játszótér és annak parkolója, a Malomvölgyi szabadidőpark és annak parkolója valamint a Tettye park és parkoló lezárását.

Az előző, hosszú hétvégi szabályozáshoz képest változás továbbá, hogy a Malomvölgyi tó és Kökényi tó területét felkereshetik horgászok. A területen azonban legfeljebb annyi horgász tartózkodhat, amennyi hivatalosan kijelölt horgászhely van.

Hirdetés

Botka László, Szeged polgármestere úgy döntött, az április 18-19-i hétvégén –

szombaton 00:00 órától vasárnap 24:00 óráig – az üzletek az eddigi korlátozó szabályok és a hétvégi nyitva tartás szerint működnek Szegeden.

Az önkormányzati tulajdonú Mars téri piacon egyidejűleg, egyszerre maximum 500 vásárló tartózkodhat. „A szabadban lenni, sportolni vagy kutyát sétáltatni legfeljebb napi egy órában lehet a hétvégén, azt is egyedül, vagy csak azokkal, akikkel egy háztartásban élnek.” – írja a városvezető.

Eger polgármestere, Mirkóczki Ádám rendelkezése megerősíti a kormány utasítását, miszerint a lakóhelyet csak alapos indokkal lehet elhagyni. A település jelzőszalaggal lezárt közterületein az egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés kizárólag a lezárt területen kívül engedélyezett. Aki a rendelkezéseket megszegi, 10 ezertől 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható.

Kecskeméten Szemereyné Pataki Klaudia éjszakára is megtiltotta a közterületek használatát a helyi lakosoknak is. Mint írja,

„közterületen tartózkodni tilos április 18. 0 és 6 óra között, április 18. 22 óra és április 19. 6 óra között, valamint április 19. 22-24 óra között, kivéve a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség teljesítés érdekében, valamint a gyógyszertári szolgáltatás és a sürgősségi orvosi ellátás céljából történő igénybevételt.”

Ugyanezekben az időpontokban a Homokbányán lévő bringaparkot sem lehet használni.

Szentendrén április 18–19-én ismét forgalomkorlátozás lesz a belvárosban: csak azok a szentendreiek közlekedhetnek autóval a belvárosban, akik magánszemélyként tulajdonosai a kocsinak, és Szentendrén fizetik a gépjárműadót, illetve azok, akik belvárosi lakosok, ingatlantulajdonosok, ill. akik, önkormányzati behajtási hozzájárulással rendelkeznek.

Nem helyi lakosok nem használhatják a Duna-parti kerékpárutat.

Esztergom városa is úgy döntött, hogy a hétvégére meghosszabbítja a korlátozásokat. A város honlapján tették közzé az utcák névsorát, amikbe csak érvényes helyi lakcímkártyával lehet majd behajtani.

Dömösön néhány kivételtől eltekintve szombaton és vasárnap tilos gépjárművel várakozni a község területén. A településen az előző hétvégén is lezárták a parkolókat, bízva abban, hogy kevesebb turista látogat majd a településre. Nagypénteken ennek ellenére a 11-es főút két oldalán (különösen a községháza és a hajóállomás közötti szakaszon) rengetegen kerestek parkolóhelyet – írja a helyi újság, a Hídlap.hu. A lap felsorolja azt is, kikre vonatkoznak kivételek.

Maradnak a korlátozások az ország legelső korlátozásait bevezető településén is. Tihanyban már április 7-én szigorításokkal éltek, így továbbra is le van zárva a Sajkodi strand, lezárták a település parkolóit, köztük a művésztelep feletti és a Levendulaház melletti parkolót, továbbá a játszótereket.

A Balatoni Szövetség közlése szerint a balatoni települések nagy részén maradnak az eddigi lezárások, amelyek többnyire strandokat, parkolókat, kilátókat, mólókat, parti sétányokat, kikötőket érintettek. Révfülöpön szigorítanak: a településre csak a helyi lakcímkártyával rendelkezők hajthatnak be.

Siófokon szombat 0 órától vasárnap 24 óráig ismét kötelező a maszkviselés.

Keszthelyen – a veszélyhelyzet időtartama alatt – ezentúl minden péntek délután lezárják és hétfő délelőttig zárva tartják a Balaton-partot.

Továbbra is zárva vannak a strandok és a parkolók Balatonfüreden, Tihanyban, Alsóörsön és Balatonföldváron, és ezt a korlátozást újra elrendelik Balatonlellén is. Balatonalmádiban az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező.

Sopronban péntek éjféltől szombat reggel hat óráig, szombaton este nyolc órától vasárnap reggel hat óráig és vasárnap este nyolc órától éjfélig a 18 év alattiak nem tartózkodhatnak közterületen.

Veszprémben szombat-vasárnap tilos a kirándulóhelyeket és a játszótereket látogatni, s csak áthaladás céljából lehet közterületen tartózkodni.

Szolnokon szombaton 0 órától vasárnap 24 óráig kizárólag maszkkal vagy a szájat, orrot takaró kendővel lehet belépni az üzletekbe. Vasárnap 24 óráig háromnál több ember csoportosulása tilos közterületeken.

Szombathelyen ismét csak gyalogosan vagy kerékpárral lesz megközelíthető a Csónakázó-tó, az Emlékmű-domb, a Sportliget és a parkerdő. A főtéren és a parkokban kötelező lesz a maszkviselés, 18 éves kor alattiak pedig este nyolc és reggel hat óra között nem mehetnek közterületre.

Debrecenben továbbra sem látogatható a nagyerdei parkerdő.

Dunaújvárosban vasárnap éjfélig az Alsó- és Felső Duna-part, valamint a Szalki-sziget csak egyéni szabadidős tevékenység és háziállat sétáltatása céljából látogatható.

Orfűn a hétvégén a Pécsi-tó körüli sétányt csak a helyiek, az üdülőtulajdonosok és az érvényes horgászjeggyel rendelkezők használhatják.

Tiszafüred az előző hétvégéhez képest szigorított: szombat-vasárnapra lezárták a város közigazgatási területét. A 33-as főúton átmenő forgalom kivételével a városba nem engednek be idegeneket. Nem érinti a korlátozás az ingatlantulajdonosokat, a városban egyedül élő hozzátartozójukat ellátókat, a Tiszafüreden munkát végzőket, a megkülönböztető jelzéssel ellátott járműveket, az áruszállítást és a helyi étel-házhozszállítást.

Pákozd is csak a helyieknek engedélyezi az egyéni sportolást és a szabadidős célú gyalogos közlekedést a hétvégén, de 65 év felettieknek azt sem. A településen csak az átmenő kerékpáros forgalom engedélyezett, a főbb nevezetességeket lezárják.

Velencén a húsvét előtt bevezetett parkolási korlátozások a veszélyhelyzet végéig érvényben maradnak.

Gyöngyös ismét lezárja a Mátra összes parkolóját, így Mátrafüreden, Mátraházán és a Kékestetőn is. Emellett a hétvégén újra kötelező a maszk- és kesztyűviselés.

Tatán a hétvégén nem látogatható az Angolkert, az Öreg-tó partja és a Réti 8-as tó, a tatai vár és az Esterházy-kastély környéke.

Szarvas megerősítette korábbi intézkedéseit, így a városban csak ottani állandó lakcímmel rendelkezők tartózkodhatnak.

Szentesen a húsvéthoz hasonlóan a hétvégén tilos minden összejövetel, közterületen legfeljebb hárman csoportosulhatnak.

Az üzletekben a dolgozók számára kötelező a maszk és a kesztyű viselése, az üzlethelyiségekben 5 négyzetméterenként legfeljebb egy vevő tartózkodhat.

Forrás: Szeretlek Magyarország

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Ha tetszett, kövesd partnerünk tartalmait is!

Iratkozz fel a csatornára.

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.