CímlapsztorikEgészségünk

Orbán megszólalt: „Nincs messze a tömeges járvány, látom a számok felfutását”

Elmondta, mire számíthatunk.

A kormányfő még nem mer lazítást javasolni, bár tudja, hogy „két-három gyerekkel otthon a panelben vagy akár a kertes házban, az maga a dzsihád”. Budapesten sajátos szabályozás várható.

Keveset tudunk a vírusról, ezért „amikor az ember nem ismer valamit, akkor óvatos” – mondta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hirdetés

„Laboratóriumként tekintek Ausztriára, ha próbálkoznak, figyelni kell, jegyzetelni kell, elemezni kell. Ami bevált ott, azt kell átvenni. Végre egyszer nem mi vagyunk a kísérleti egerek,

hanem más a földrajzi fekvésénél fogva hamarabb hoz meg ilyen döntéseket” – mondta a kormányfő arra a felvetésre, hogy az osztrákok enyhítenek a korlátozásokon.

Még nem mer lazítást javasolni, bár tudja, hogy „két-három gyerekkel otthon a panelben vagy akár a kertes házban, az maga a dzsihád”.

A kórházi ágyak felszabadításáról azt mondta,

„A vírust nem tudjuk megölni, de a kórházainkat elkezdtük felkészíteni. Elegendő eszköz a békeidők szükségleteihez képest volt, az új eszközöket is be kellett szerezni, légihidat építettünk ki és felhalmoztuk a szükséges eszközöket.

Azon dolgoztunk, nekem is minden munkapercemet ez vitte el, hogy a legrosszabb forgatókönyv esetére is legyen elég ágy, lélegeztetőgép és dolgozó ott, ahol arra szükség van.”

A miniszterelnök szerint Magyarországon van több mint ezer idősek otthona, „ha minden idősek otthonában csak tíz ember kapja el, az tízezer ember”.

Orbán szerint „a halálos áldozatok száma viselhető, a fertőzötteké pedig vállalható”, de ez csak a mai helyzet, a jövő bizonytalan.

A kormányfő szerint az szükséges, hogy „legyen 8 ezer lélegeztetőgép és több mint 30 ezer ágy, amin kizárólag koronavírusos betegeket tudunk ápolni”.

Hirdetés

Ezért járta körbe például a fő járványkórházakat, és összegyűjtötte a szükséges tapasztalatokat.

Orbán szerint Magyarországon van 68 ezer kórházi ágy, 34 százalékán nem volt beteg. Abból indultak ki, hogy ha halasztható beavatkozásra váró beteg van, őt haza kell küldeni, de ne a politika döntse el, hogy mi a halasztható, ezért ezt „egy orvosi grémium döntötte el,

hogy mit tekint halaszthatónak és mit halaszthatatlannak, hogy ne forduljon elő, hogy olyan embert is hazaküldenek, aki otthon nem kezelhető vagy halaszthatatlan beavatkozásra van szükség”.

Szerinte csak az összes kórházi ágy 16 százalékáról kellett hazaküldeni betegeket.

„Jobban állunk, mint egy héttel ezelőtt álltunk” – mondta, és megemlítette, hogy kórházparancsokokra azonban azért volt szükség, hogy katonás rend legyen a kórházakban. Kitért arra is, bár konkrétan nem emlegette az elbocsátott kórházigazgatókat, hogy az operatív törzs döntéseit mindenkinek végre kell hajtania.

Forrás: Szeretlekmagyarország

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld közösségi oldalunkat, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.