CímlapsztorikÉrdekes világ

Orbán elérte amit akart: az EU megint térden csúszott a magyarok akarata előtt

Óriási csatát vívtak és nyertek meg a magyarok Merkellel és bagázsával szemben? Magyarország 3 milliárd euróval többet fog kapni a tervezettnél.

Soha nem tapasztalt küzdelem zajlott az uniós pénzek elosztása miatt az európai közösségen belül, miközben a tagállami vezetők egymást hibáztatják a tárgyalások elhúzódásáért.

A személyesnek tűnő ellentétek mögött vegytiszta pénzügyi érdekek rajzolódtak ki, a járvány okozta válság pedig tovább mélyítette az árkokat.

Hirdetés

A keretköltségvetés 1074 milliárd euró lesz, míg a helyreállítási alap 750 milliárd eurójából 390 milliárd euró támogatás lesz, 350 milliárd euró pedig kölcsönökből fog állni

-írta a Guardian.

Ezt a konstrukciót, Michel javaslatára, hétfőn kezdték el tárgyalni.

Lengyelország és Magyarország tiltakozott a jogállamisági feltételek ellen, ez végül úgy maradt bent a hétfőn kiszivárgott javaslatban, hogy a a jogállamisági feltétel az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelmében aktiválható, illetve megkülönböztetésmentesen kell működnie, elkülönülve a már létező eljárásoktól.

Az esetleges szankciókra az Európai Bizottság tesz majd javaslatot, melyet a tagállamoknak minősített többséggel kell jóvá hagyni

– írta az Index.

Az Origo hétfő késő este, még jóval a megállapodás előtt arról számolt be, hogy Orbán Viktor elérte, amit akart, és Magyarország 3 milliárd euróval többet fog kapni a tervezettnél.

Ezen felül pedig Angela Merkel német kancellár ígéretének megfelelően, ez év végéig lezárják a 7-es cikkely szerinti eljárást – számolt be róla a 24.hu.

Ursula von der Leyen a megállapodás utáni sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy a 90 órán át tartó tárgyalás nagyon közel járt ahhoz, hogy rekordot döntsön…

Hirdetés

Azt viszont sikerként ismerte el, hogy az ülésen döntöttek az ún. saját források reformjainak elindításáról is, úgy mint a digitális illeték vagy a magasabb karbonkibocsátással gyártott importtermékekre kivetett vám.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a tagállami befizetéseken túl egyéb források is biztosítottak lesznek az EU számára, ennek értelmében 2028-tól vissza tudják vásárolni a 750 milliárd eurónyi kötvényt.

Döntés viszont ezekről a forrásokról még nem született – számolt be róla a HVG.

Mondd el a véleményed, kíváncsiak vagyunk rá!

Kérjük kedveld partnerünket, ezzel is támogatva az oldal további működését

Ezzel egyúttal támogatod munkánkat.